Mikrotik

Diskuse o potřebném železe, jeho cenách, použitelnosti ...

2xRe: Routerboard jako switch

Příspěvekod vaclavd » sob 20. bře 2010 12:42:57

Naj Satah napsal(a):
vaclavd napsal(a):

Jaké funkce od něho očekáváme jako od switche
+ VLANY na potech jako u switche
+ filtrování podle protokolu hlavně něco jako DHCP snoopig, zabránění DHCP na portu
+ zobrazení MAC na portech


Me se nezda ze by takoveto reseni dokazalo prehazet teoretickych 10Gbps mezi porty jako bezny 5p. Gbit switch. Take odezva s pouzitim pravidel musi byt horsi nez u switche.

To co to umi je hezke ale pripojeny bych za tim byt nechtel.

Routerboard, tedy některé typy, mají navíc zvláštní switch chip, switchování nedělá CPU Routerboardu, ale tento switch chip. Třeba RB450G a RB750G má switch chip Atheros8316, viz odkaz výše. Já jsem práve upgradoval Mikrotik na Lidické na 4.6, takže ho mohu konfigurovat.

příspěvek upravil vaclavd: 20.03.2010 11:44:50
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 962
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

2xRe: Routerboard jako switch

Příspěvekod samson » sob 20. bře 2010 14:54:32

Naj Satah napsal(a):
................ Take odezva s pouzitim pravidel musi byt horsi nez u switche.

To co to umi je hezke ale pripojeny bych za tim byt nechtel.


To je snad jasné ... to ale platí i běžného switche ... pokud je provoz řízen nějakými pravidly ...
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5795
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

3xRe: Routerboard jako switch

Příspěvekod naj.satah » sob 20. bře 2010 15:20:49

Samson napsal(a):
Naj Satah napsal(a):
................ Take odezva s pouzitim pravidel musi byt horsi nez u switche.

To co to umi je hezke ale pripojeny bych za tim byt nechtel.


To je snad jasné ... to ale platí i běžného switche ... pokud je provoz řízen nějakými pravidly ...


Mno zas tak jasne to neni. Preci jen klasicky switch funguje ve store nad forward kdy uz ale muze rozhodnout kam s packetem jakmile ma jeho hlavicku. U VLAN je ta informace hnedka za hlavickou, ale jeste pred daty ktere tvori bezne vice jak pulku packetu.

Mno proste jsem k tomuto skepticky stejne jako k celkovemu vykonu routerboardu. Pripada mi ze RB450G (a asi i 750G ktery z nej vychazi) jako zdechlotina ktera Gbity ze sebe nikdy nedostane a ma problemy vubec uroutovat 100Mbit.
  • 0

Ať je Únor nebo Leden, Naj Satah je jenom jeden.
Uživatelský avatar
naj.satah
 
Příspěvky: 1367
Registrován: pon 29. črc 2013 22:07:09
Reputace: 8

4xRe: Routerboard jako switch

Příspěvekod samson » sob 20. bře 2010 20:45:20

Naj Satah napsal(a):
Mno zas tak jasne to neni. Preci jen klasicky switch funguje ve store nad forward kdy uz ale muze rozhodnout kam s packetem jakmile ma jeho hlavicku. U VLAN je ta informace hnedka za hlavickou, ale jeste pred daty ktere tvori bezne vice jak pulku packetu.

Mno proste jsem k tomuto skepticky stejne jako k celkovemu vykonu routerboardu. Pripada mi ze RB450G (a asi i 750G ktery z nej vychazi) jako zdechlotina ktera Gbity ze sebe nikdy nedostane a ma problemy vubec uroutovat 100Mbit.


http://www.czela.net/forum/showthread.php?threadid=3607&postid=0#0
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5795
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

5xRe: Routerboard jako switch

Příspěvekod naj.satah » sob 20. bře 2010 21:35:44

Samson napsal(a):

http://www.czela.net/forum/showthread.php?threadid=3607&postid=0#0


To je TEORIE. Tohle je praxe:

[* /pub/osobni/najsatah/soptik-LAN.png *]

[* /pub/osobni/najsatah/soptik-CPU.png *]
  • 0

Ať je Únor nebo Leden, Naj Satah je jenom jeden.
Uživatelský avatar
naj.satah
 
Příspěvky: 1367
Registrován: pon 29. črc 2013 22:07:09
Reputace: 8

6xRe: Routerboard jako switch

Příspěvekod samson » sob 20. bře 2010 23:47:19

Vidím ... provoz nedosahuje kapacit RB ;) ??
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5795
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

7xRe: Routerboard jako switch

Příspěvekod dulik » ned 21. bře 2010 7:56:58

Samson napsal(a):
Vidím ... provoz nedosahuje kapacit RB ;) ??

Ahoj,
Linux se chová tak, že při vytížení CPU nad 60% už nedokáže propustit víc dat. Mikrotik má v sobě Linux, takže to bude asi podobné.

Zjistili jsme to v "této diplomce":http://www.stag.utb.cz/apps/stag/prohlizeni/pg$_prohlizeni.ab_dp_student_vystup?xos_cislo=A05845&xadipidno=6484&xrok=2007&xdetail=Y&ft_submit=Vyhledej&ft_sklonovat=off&ft_dotaz=&ft_diakritika=ALL&ft_jazyk=ALL

Ale těch 1400 Kč na test bych určitě obětoval. I kdyby to zvládlo propustit max. stovky mbits, je to zajímavá alternativa pro nasazení na APčka poskládaná z UBNT M5, kde je potřeba switch + router s OSPF, DHCP, ...za ty prachy se nic podobného poskládat nedá.

Pokud je tam CPU Atheros, tak na tom určitě pojede i OpenWRT.
  • 0

dulik
 
Příspěvky: 39
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

8xRe: Routerboard jako switch

Příspěvekod tomk » ned 21. bře 2010 11:13:22

dulik napsal(a):
Samson napsal(a):
Vidím ... provoz nedosahuje kapacit RB ;) ??

Ahoj,
Linux se chová tak, že při vytížení CPU nad 60% už nedokáže propustit víc dat. Mikrotik má v sobě Linux, takže to bude asi podobné.

Zjistili jsme to v "této diplomce":http://www.stag.utb.cz/apps/stag/prohlizeni/pg$_prohlizeni.ab_dp_student_vystup?xos_cislo=A05845&xadipidno=6484&xrok=2007&xdetail=Y&ft_submit=Vyhledej&ft_sklonovat=off&ft_dotaz=&ft_diakritika=ALL&ft_jazyk=ALL

Ale těch 1400 Kč na test bych určitě obětoval. I kdyby to zvládlo propustit max. stovky mbits, je to zajímavá alternativa pro nasazení na APčka poskládaná z UBNT M5, kde je potřeba switch + router s OSPF, DHCP, ...za ty prachy se nic podobného poskládat nedá.

Pokud je tam CPU Atheros, tak na tom určitě pojede i OpenWRT.


bohuzel ta diplomka nejde stahnout. muzes to nekam nahrat? to muze byt zajimave cteni
  • 0

tomk
 
Příspěvky: 662
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

9xRe: Routerboard jako switch

Příspěvekod naj.satah » ned 21. bře 2010 12:07:09

To Samson: Ano RB se jeste i flaka az na to ze datovy tok je pres nej ve spickach cca 100Mbit a vytizeni CPU uz skoro 60% z cehoz se da usoudit ze o moc vic to proste vys nepujde. Lide z bileho vrchu mi rikaji ze se ten RB chova divne. Rychlost je pry stejna jako predtim ale odezva pri navazovani connexi je horsi.

To Dulik: Pro to co rikas by se to treba i pouzit dalo pokud to predvede slusnou propustnost (v routingu mi ji RB450G ale nepredvadi). Pokud ale pujde toto zarizeni mezi lidi do LAN segmentu site jen kvuli DHCP Snooping tak nema mou podporu. Zkus tu diplomku opravdu nekam nahrat, rad bych se na ni take podival.
  • 0

Ať je Únor nebo Leden, Naj Satah je jenom jeden.
Uživatelský avatar
naj.satah
 
Příspěvky: 1367
Registrován: pon 29. črc 2013 22:07:09
Reputace: 8

10xRe: Routerboard jako switch

Příspěvekod dulik » pon 22. bře 2010 6:07:46

https://www.dropbox.com/home#/Public/Routery/

Připomínám, že je to z roku 2006, takže žádné převratné HW novinky nečekejte.
Nicméně z těch grafů si lze docela udělat představu, jak se chovají RB532 při zátěži v závislosti na počtu pravidel v QoS, firewallu, ... ve srovnání s x86.
  • 0

dulik
 
Příspěvky: 39
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

PředchozíDalší

Zpět na Hardware

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'