Mikrotik

Diskuse o potřebném železe, jeho cenách, použitelnosti ...

11xRe: Routerboard jako switch

Příspěvekod tomk » čtv 25. bře 2010 12:15:50

Kamo na ten dropbox se nedostanu, pac to chce ucet, nahraj to prosim aspon na ulozto nebo rapidshare.dik
  • 0

tomk
 
Příspěvky: 662
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

12xRe: Routerboard jako switch

Příspěvekod naj.satah » čtv 25. bře 2010 20:45:41

To uz jsem s dulikem resil a poslal mi to mailem. Nahral jsem to na kazbuntu - odkaz "zde":http://www.czela.net/pub/osobni/najsatah/zacek2007.pdf
  • 0

Ať je Únor nebo Leden, Naj Satah je jenom jeden.
Uživatelský avatar
naj.satah
 
Příspěvky: 1367
Registrován: pon 29. črc 2013 22:07:09
Reputace: 8

13xRe: Routerboard jako switch

Příspěvekod tomk » čtv 25. bře 2010 22:43:46

Hm... koukal jsem na to, ale to tvrzeni, ze kdyz je CPU vytizeno pres 60% tak uz to nezvysuje propustnost jsem jaksi nenasel nebo spravne nevycetl.


Hodnotit tu diplomku nechci, ale zajimalo by me, co vsechno z osnov potreboval doticny k napsani tohoto "testu" :) Nenasel jsem tam jediny, aspon malinkaty vzorecek. No holt to asi neni CVUT FEL, z ktereho jsem bohuzel vyletel jak namidlenej kvuli matice :(
  • 0

tomk
 
Příspěvky: 662
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

14xRe: Routerboard jako switch

Příspěvekod naj.satah » čtv 25. bře 2010 23:13:48

TomK napsal(a):
Hm... koukal jsem na to, ale to tvrzeni, ze kdyz je CPU vytizeno pres 60% tak uz to nezvysuje propustnost jsem jaksi nenasel nebo spravne nevycetl.


Hodnotit tu diplomku nechci, ale zajimalo by me, co vsechno z osnov potreboval doticny k napsani tohoto "testu" :) Nenasel jsem tam jediny, aspon malinkaty vzorecek. No holt to asi neni CVUT FEL, z ktereho jsem bohuzel vyletel jak namidlenej kvuli matice :(


Ja se k tomu doted nedostal ale jak jsem pred chvilkou zbezne koukal tak opravdu od jisteho vytizeni CPU vykon neroste. Z grafu jasne vyplyva ze do urcite hodnoty je relativne konstantni a pak uz jen a pouze klesa.

Tohle by bylo zajimave znovu proverit s novejsim a odpovidajicim HW (jen kdyby me nevyrazily z FELu taky diky matice :D ).
  • 0

Ať je Únor nebo Leden, Naj Satah je jenom jeden.
Uživatelský avatar
naj.satah
 
Příspěvky: 1367
Registrován: pon 29. črc 2013 22:07:09
Reputace: 8

RB450G jako switch

Příspěvekod vaclavd » ned 02. kvě 2010 17:00:55

Testoval jsem na RB450G jako switch. Pozor, nové RG450G mají teď standadardní konfiguraci kdy natují porty 2-5 do portu 1, na port 1 se nedá přihlásit, chce si zkontrolovat firewall, mě to stálo hodinu hledání.

+ konfigurace, kdy jsou všech portů propojeny do jednoho switche a komunikuje to přes jediný interface ether1 stačí
/---
/interface ethernet
set ether5,ether4,ether3,ether2 master-port=ether1
\---
+ konfigurace vlanů, propouští vlany 2011 a 2020, konvertuje VLAN id 2020<->2011, VLAN 0 propuští mezi porty 1 a 3 a do Routerboardu (parametr cpu)
/---
/interface ethernet switch vlan
add disabled=no ports=ether1,ether3 switch=switch1 vlan-id=2011
add disabled=no ports=ether1,ether3,cpu switch=switch1 vlan-id=0
add disabled=no ports=ether1,ether3 switch=switch1 vlan-id=2020
/interface ethernet switch rule
add copy-to-cpu=no disabled=no mirror=no new-vlan-id=2020 ports=ether3 \
redirect-to-cpu=no switch=switch1 vlan-header=present vlan-id=2011
add copy-to-cpu=no disabled=no mirror=no new-vlan-id=2011 ports=ether1 \
redirect-to-cpu=no switch=switch1 vlan-header=present vlan-id=2020
/interface ethernet switch port print
...
set 1 vlan-mode=secure
set 3 vlan-mode=secure
\---

příspěvek upravil vaclavd: 02.05.2010 17:01:31
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 962
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Re: RB450G jako switch

Příspěvekod dulik » pon 03. kvě 2010 10:36:51

vaclavd napsal(a):
Testoval jsem na RB450G jako switch.

Jak to teda funguje, umožňuje to dělat vše, co běžné managovatelné switche? A jakou to má (coby switch) propustnost?
  • 0

dulik
 
Příspěvky: 39
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

2xRe: RB450G jako switch

Příspěvekod vaclavd » čtv 06. kvě 2010 8:47:47

To je opravdu managovaný switch. RB450G, RB430 se skládá ze dvou hardwarových částí, switche a routeru. Má switchový chip. Switch pracuje s rychlostí sítě a navíc umožňuje nastavit spoustu parametrů (filtry, konverze). Pokud chci pakety dále zpracovávat, pošlu je du CPU Routerboardu (add disabled=no ports=ether1,ether3,cpu switch=switch1 vlan-id=0), tj. netagované pakety mi zpracuje Routerboard (cpu) a switchují se mezi porty 1 a 3. Když jsem tam neměl parametr cpu, tak jsem se vůbec nepřipojil na Routerboard, pakety se jen switchovaly mezi porty 1 a 3:

příspěvek upravil vaclavd: 06.05.2010 08:49:16
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 962
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Seznam Mikrotiků, které se zálohují

Příspěvekod vaclavd » čtv 27. kvě 2010 13:50:18

Pokud v seznamu není nějaký váš router, napište mi, ať se to dá dokupy
/---
APMitkovi
barina_sektor
DavidAlcoma
Delnicka-Mitka
DelRusPeer
JirinaAP333
Kaple
KaranyBubakov
KaranyStrojovna
LazneAP
Lentilkov
LidickaApRB333
LidickaRB333
MikaelRB450G
NLicaPeerLica
NLicaPeerMajkl
NovaDelnickaAP
PrerovskaCesta
RB2-tousen
RB600Volfik
Rumcajs
RusDelPeer
Sedlcanky
sokolovna
Skola_zapy
Sofokles_zapy_bytovky
Mrouter
Apophis_beta
Apophis_alfa
\---

příspěvek upravil Murphy: 27.05.2010 14:13:04
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 962
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Metarouter na Routeru Alcoma 10.93.63.241

Příspěvekod vaclavd » úte 06. črc 2010 16:42:31

Dostal jsem od KI úkol udělat sekundární DNS server na nějakém starém Routerboardovém šrotu na Linuxu. Protože chci používat jen standardné řešení a ne věci, kterým bude ruzumnět jen někdo, DNS server rozjedu na metarouteru na routeru 10.93.63.241 , který routuje celou naší Jiřinu. Popis metarouteru tady http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Metarouter Na routeru jede Mirotik a jako virtuální server je normální Linux. Vytvoření Linuxového Metarouteru v pár krocích
- nakopíroval jsem na router Linuxovou image pro mips http://www.mikrotik.com/download/metarouter/openwrt-mr-mips-rootfs.tgz (viz wiki)
- založil jsem si na routeru bridge interface, přiřadil jsem mu IP adresu a dal jsem ho do OSPF
/---
/interface bridge
add admin-mac=11:0C:42:3D:F5:2F name=mr-bridge
/ip address
add address=10.93.63.65/30 interface=mr-bridge
/routing ospf network
add area=backbone comment="" disabled=no network=10.93.63.64/30
\---
- založil jsem metarouter, metarouter se standardně hned rozjede
/---
/metarouter
import-image file-name=openwrt-mr-mips-rootfs.tgz
\---
- založil jsem mu interface
/---
/metarouter interface
add virtual-machine=mr1 dynamic-bridge=mr-bridge type=dynamic
\---
- připojil jsem se na konzoli metarouteru (vyskočení z konzole je CTRL-A Q)
/---
/metarouter console mr1
\---
- změnil jsem mu IP adresu na 10.93.63.66, heslo (stejné jako routeru) konfigurace je v /etc/config
- a hotovo popis konfigurace Linuxu OpenWrt je na http://www.openwrt.org/
- teď si tam nakopíruju hotové balíčky bind z http://backfire.openwrt.org/10.03/ a nakonfiguruji DNS
- tohle může udělat každý (kdo má zájem) a dá se to kdykoli zopakovat
- zkuste ssh root@10.93.63.66


příspěvek upravil vaclavd: 06.07.2010 21:14:44
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 962
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Re: Metarouter na Routeru Alcoma secondary DNS

Příspěvekod vaclavd » čtv 08. črc 2010 21:25:09

Nakonfiguroval jsem na metarouteru sekundární DNS server. Můžete se tam připojit přes ssh na czelanet@10.93.63.66, heslo czela.
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 962
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

PředchozíDalší

Zpět na Hardware

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'