Mikrotik

Diskuse o potřebném železe, jeho cenách, použitelnosti ...

2xRe: Metarouter na Routeru Alcoma secondary DNS

Příspěvekod honyo » pát 09. črc 2010 8:59:06

vaclavd napsal(a):
Nakonfiguroval jsem na metarouteru sekundární DNS server. Můžete se tam připojit přes ssh na czelanet@10.93.63.66, heslo czela.

a mas tam forwardnutej to 10.93.0.2 ?asi ne co.
  • 0

honyo
 
Příspěvky: 1644
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 1

3xRe: Metarouter na Routeru Alcoma secondary DNS

Příspěvekod vaclavd » sob 10. črc 2010 10:50:09

honyo napsal(a):
vaclavd napsal(a):
Nakonfiguroval jsem na metarouteru sekundární DNS server. Můžete se tam připojit přes ssh na czelanet@10.93.63.66, heslo czela.

a mas tam forwardnutej to 10.93.0.2 ?asi ne co.

Zatím ne, sekundární DNS router musí být na páteři, poprosím Samsona, aby ho udělal na Rumcajsovi.
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 960
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Ziskat heslo z Routerboardu

Příspěvekod tomk » stř 08. zář 2010 13:47:15

Zajimave viz http://www.root.cz/clanky/jak-ziskat-z-routerboardu-heslo/

Hlavne to ze heslo je ulozene i v zaloze konfigurace a lze jednoduse rozlousknout
  • 0

tomk
 
Příspěvky: 662
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

Mikrotik - backupy se neruší po poslání na mail

Příspěvekod vaclavd » ned 07. lis 2010 12:13:44

Pokud jste si nastavili posílání backupů routerů na mail podle http://asus.czela.net/mikrotik/Jak_nastavit_Mikrotik_pro_czelanet.doc a máme vyšší verzi Mikrotiku, dochází k tomu, že se nyní backupy Mikrotiku neruší po poslání na mail.
- nastavte si u scriptu, který posílá backup parametr sensitive (pokud ho máte ve vaší verzi) a zrušte staré backupy, nejlépe přes winbox, zaškrtnou sensitive
/---
/system script
print
set 0 policy="ftp,reboot,read,write,policy,test,winbox,password,sensitive"
\---
- v manuálu je to opravené
- parametr sensitive je důležitý a kvůli tomu bych upgradoval na poslední verzi. Na všechny routery jsem založil uživatele czela heslo czelanet který může číst konfigurace ne měnit. Pokud ve vaší verzi Mikrotiku není možno nastavit u uživatele parametr sensitive, tento uživatel může číst hesla a klíče, třeba wep, wpa, Radius atd.


příspěvek upravil vaclavd: 07.11.2010 11:15:05
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 960
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Obnova Routerboardu z jiného harwdware

Příspěvekod vaclavd » ned 07. lis 2010 13:04:29

Zkoušel jsem co se stane když obnovím Mikrotikovou zálohu z RB333 (Powerpc) na RB433 (Mips Atheros).
- po nabootování byla RB433 mrtvá
- pomůže propojit na desce ROS reset switch a zapnou router, router naběhne do default konfigurace
- staré zálohy zůstaly naštěstí v RB433, z těch jsem ho obnovil
- takže pokud se obnovuje jiný hardware, musí se znova nastavit podle textové konfigurace, kterou také posílám při zálohách
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 960
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Nová verze Macguardu na Mikrotiku

Příspěvekod vaclavd » pát 08. dub 2011 9:50:04

Udělal jsem novou verzi Hotspotu na Mikrotiku
- nyní se kontroluje pár MAC-IP podle netadminu (stará verze kontrolovala MAC a počet připojených IP adres)
- pokud někdo bude mít nastavené PC jinak, než v netadminu, naskočí mu webová stránka Hotspotu a může si to opravit v netadminu, tam má přístup
- vyřeší se tím problém, že si někdo nastaví jinou IP adresu, než má v netadminu, třeba na PC připojené přes AP
- lidem, kterým byla IP adresa přidělena z DHCP poolu se nikam nedostanou dostanou dostanou web stránku hotspotu
- nakonfigurovaní lidé jsou vidět na /ip hotspot IP binding
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 960
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Re: Nová verze Macguardu na Mikrotiku

Příspěvekod murphy » pát 08. dub 2011 21:18:30

čau vašku tak už mi to vše funguje na mac a IP. Když se připojím přímo na 10.93.101.xxx na wds bridge a nemám pc v netadminu hotspot mi zobrazí upravený login.html s hláškou www.czela.net:81 . Pokud jsem ale za apčkem např wa-2204 v modu brige tak me sice nepustí ale nehodí me na hotspot . Netušíš čím to ?

příspěvek upravil Murphy: 08.04.2011 21:18:47
  • 0

murphy
 
Příspěvky: 1023
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

2xRe: Nová verze Macguardu na Mikrotiku

Příspěvekod vaclavd » pon 11. dub 2011 16:51:41

Podívám se na to. Až to budeš zkoušet, zavolej.
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 960
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Nové RB

Příspěvekod mcyrin » pon 18. dub 2011 22:08:26

Ahoj, byl jsem minulí čtvrtek na výstavišti v letnanech na Electronu tak jsem si to procházel našel jsem kupu zajímavého materiálu (až to skouknu tak to hodim do klubovny, jsou tam věci o UPSkách a něco o switchýh).



Ale co mě zaujalo, byla firma: "XtenLan":http://www.xtendlan.cz/product-solutions/Mini%20PC.aspx kde jsem se dozvěděl že jsou ještě jiné RB než nabízí i4wifi tak to sem pro zajímavost dávám... :-)
  • 0

mcyrin
 
Příspěvky: 878
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 50

RB250GS-nastavení

Příspěvekod efffe » pon 16. kvě 2011 11:03:15

Nastavovali jsme s Vencou vlany na RB250GS, tak se podělíme o zkušenosti, jelikož se nám to trochu protáhlo, ale nakonec povedlo.

Nejdůležitější je vše dělat postupně a ukládat, jelikož systém si to nepamatuje, to je vlastně největší fígl..

nastavení vlan:

1) system> změna ip - apply all
2) vlans> xxxx (číslo interního vlanu), jen pro jistotu a zakřížkují se jen porty které nejdou k členům
xxxy (číslo externího vlanu), zakřížkují se všechny porty - apply all
3) vlan> P1 strict, xxxx, add if missing (port který vede od routeru, nemarkovaným paketům dá xxxx a ty se ztratí)
P2,P3,P4,P5, xxxy, always strip - apply all (porty přes které to jede dál k členům) -
odmarkovává pakety co jdou dál ke členům a markuje příchozí
5) system> save backup (pokud chete)

ostatní nastavení je na vás, umí to i třeba SNMP, napájení po lanu.. Ale je to switch..

Vypadá to že pro danný účel je to bezva switch, ještě uvidíme jaká bude spolehlivost, ale do jiřiny půjdou..



příspěvek upravil efffe: 15.06.2011 22:49:44
  • 0

efffe
 
Příspěvky: 372
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 7

PředchozíDalší

Zpět na Hardware

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'