Stránka 16 z 16

Update ve wiki RB250GS a RB750G - včetně termokamery

PříspěvekNapsal: úte 11. bře 2014 14:59:52
od daman
Updatoval jsem stránky pro RB250GShttp://www.czela.net/wiki/index.php/Switch_RB250GS a RB750Ghttp://www.czela.net/wiki/index.php/Router_RB750G ve wiki.

Udělal jsem tabulku spotřeb podle napětí a podle počtu zapojených kabelů. Pak jsem taky udělal snímky termokamerou. Ta teplota nic moc ... a pak je jasné, proč kvůli vyschlým elektrolytům odcházejí.

Re: Mikrotik

PříspěvekNapsal: úte 11. bře 2014 18:49:10
od turinsky
Ten switch mě překvapil, jak zachází s energií. Závislost příkonu na napětí mezi 0,006 až 0,01 W/V, největší v klidovém stavu, nejmenší při zatížení 3xEth. Česky: skoro žádná tepelná ztráta na regulátoru napětí. Routerboard je na tom o něco hůř, ten si vezme při 28 V přibližně o 1 Watt víc než při 8 V, čili závislost spotřeby na napájení cca 0,05 W/V. Termofotky je potřeba brát trochu s rezervou, protože vyjadřují vyzařované teplo, nikoli přímo teplotu. Ta je funkcí tepla, ale taky emisivity, čili schopnosti to teplo vyzářit. Emisivita je daná materiálem, barvou, povrchem. Pro normální jedince: Když vezmu lekle lakovaný polystyrén a čérné matované železo při stejné teplotě, bude na fotce železo mít barvu víc dožluta.

Re: Mikrotik

PříspěvekNapsal: stř 12. bře 2014 0:39:19
od daman
Ohledně závislosti příkonu na napětí - RB250GS má DCDC čip LSP5502 (vše v jednom) od LiteOn, kdyžto RB750G má DCDC RT9206 (driver) a 9960GM (výkonové MOSy).

Ohledně termokamery - výsledky rozhodně v našem případě můžeš brát vážně, protože vidíš buďto kovový chladič nebo pouzdro integráče, které je ze smyslu věci uděláno tak, aby dobře vyzařovalo. Tepelně izolační či jinak nevyzařující materiály na integráčích zrovna moc nenajdeš :-), a proto je u nás v laborce nastavena kamera na dobře odrazivé kovové předměty (nevím přesně, jak se to nastavení jmenuje, ale v tomto smlyslu).

Re: Mikrotik - winbox a komunikace pres MAC

PříspěvekNapsal: čtv 02. říj 2014 9:17:48
od daman
Včera v noci jsem řešil další zábavný problém mikrotiku. Mám rád featuru winboxu, že se dá vyhledat zařízení a dá se s nám komunikovat na základě jeho MAC adresy, takže odpadá stálé přenastavování IP adresy ve windows (mohl bych jet samozřejmě přes sériák, ale na winbox už jsem zvyklý).

1. zresetuju RB do výchozího nastavení
2. vyhledám ve winboxu neighbory
3. kliknu na jeho MAC a otevře se spojení a krásně komunikuju

ALE (konkrétní případ z nastavování SXT)

4. Udělám bridge z eth a wifi
5. nastavím bridgovi czelí adresu 10.93.x.y, nastavím defaultní routu
6. odstraním IP adresu eth1 (například tu výchozí)

A pak už se pomocí winboxu s mikrotikem přes MAC adresu nikdy nespojím (timeout, apod.). Je úplně jedno, jestli si svojí IP adresu síťovky notebooku dám do stejného subnetu. Prostě se po MAC nespojí. Pak musím vylézt na půdu, zapojit RB do czelího switche a komunikovat přes IP adresu. Za žádnou cenu ne přes MAC. Na webu jsem zkoušel hledat, ale zatím nic smysluplného. Budu bádat dál.

Má někdo stejnou zkušenost?

Re: Mikrotik - winbox a komunikace pres MAC

PříspěvekNapsal: čtv 02. říj 2014 23:39:01
od daman
daman píše: Budu bádat dál.


Tak už jsem se posunul. Přestane to komunikovat, pokud udělám bridge (v tomto případě u SXT - bridge1=eth+wlan1) a IP adresu přiřadím tomu bridgi. Nevíte někdo, čím to může být? Proč ty MAC-adresované pakety při samotném eth interfacu procházejí a při bridge interface neprocházejí?

Už to mám. V Tools->MACServer je option, na které interfacy se může MACem přistoupit. A defaultně tam je jen eth. Nevím, zda funguje případné all, já jsem přidal bridge1 a funguje to.