AirCA8 5GHz AP.

Diskuse o potřebném železe, jeho cenách, použitelnosti ...

AirCA8 5GHz AP.

Příspěvekod vaclavd » čtv 15. bře 2007 16:36:22

Zkouším 5GHz AP AirCA8. Má chipset Atheros, procesor mips, tří portový switch. Se standardním firmware umí jen AP mód, dá se do něho nahrát i firmware pro klientský mód. Může se použít i Openwrt, něco málo informací je na http://atheros.openwrt.net/
[* http://asus.czela.net/airca8/AirCA8.jpg *]


Moje prozatimní zkušenosti
+ v klientském módu neumí bridge, to je vlastnost Madwifi driveru, bridge umí jen ve WDS módu
+ ještě jsem neviděl AP, které by mělo tak málo funkcí se standardním firmware
+ pod Openwrt se musí AP konfigurovat editací souborů v adresáři /etc/config, nikde není nějaký pořádný popis, něco málo je na http://wiki.openwrt.org/OpenWrtDocs/KamikazeConfiguration


příspěvek upravil vaclavd: 15.03.2007 15:36:49
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 960
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Jak si namountovat jffs2 root filesystem z Openwrt pro AirCA8

Příspěvekod vaclavd » čtv 15. bře 2007 16:59:37

Platí pro novější kernel než 2.6.17
+ stáhneme si image z http://openwrt.dlabac.net/snapshots/atheros/
+ z image si vyseparujeme jffs2 filesystem pomocí příkazu
+ dd if=openwrt-atheros-2.4-jffs2-128k-zImage.bin of=test bs=524416 skip=1
+ pak se root filesystem prevede na little endian pomocí příkazu jffs2dump -b test -e test.le
+ modprobe mtdblock
+ modprobe mtdram total_size=65536 erase_size=256
+ dd if=test.le of=/dev/mtdblock0
+ mount -t jffs2 /dev/mtdblock0 /tmp/mnt
+ ls /tmp/mnt
+ odstranění
+ umount /tmp/mnt
+ rmmod mtdram
+ rmmod mtdblock
/---
Poznámky bs=524416 u dd je
dd if=current-zImage.bin of=test bs=1 count=4 skip=60
...0x77000
... zaokrouhlene 0x80000 + header 0x80 tj. 524416
jffs2dump získám tak, že v přeloženém stromě Openwrt v adresáři
...openwrt/tool_build/mtd-20050122.orig/util
zadám příkaz make
\---
Přeložený jffs2dump pro Suse je tady http://asus.czela.net/airca8/jffs2dump



příspěvek upravil vaclavd: 15.03.2007 16:01:50
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 960
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Pokusy s bridge

Příspěvekod vaclavd » čtv 15. bře 2007 17:26:13

Přeložil jsem pro AirCA8 parprouted http://freshmeat.net/projects/parprouted/ Pokud jsem nastavil na AirCA8
+ eth0 192.168.1.1
+ ath0 10.93.58.5
+ default gateway 10.93.58.1
+ sysctl -w net.ipv4.ip_forward=1
+ parprouted eth0 ath0
+ připojil jsem si přes ethernet PC s IP 10.93.58.13 fungovalo to jako bridge
+ nefunguje dhcp, přeložil jsem sice úspěšně dhcp relay http://www.nongnu.org/dhcp-fwd/ a http://www.isc.org/index.pl?/sw/dhcp/ jenomže oba programy nefunfgují, podezřívám big-endian mips, protože oba programy mi na Routerboardu, který má little-endian mipsel fungovaly
+ přeložený parprouted je zatím tady http://asus.czela.net/airca8/parprouted udělám z něho (někdy) ipkg balíček


příspěvek upravil vaclavd: 15.03.2007 16:31:12
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 960
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Bridge na airca8 pres parprouted funguje

Příspěvekod vaclavd » pát 16. bře 2007 11:18:52

Podařilo se mi rozchodit bridge i dhcp, problém byl v dhcp serveru na Mikrotiku, musel jsem povolit dhcp forward.

Potřebné balíčky jsou na http://asus.czela.net/airca8/dhcp-forwarder_0.7-4_mips.ipk a http://asus.czela.net/airca8/parprouted_0.64-1_mips.ipk

Konfigurace airca8

/etc/config/wireless
/---
config wifi-device wifi0
option type atheros
option channel 10

config wifi-iface
option device wifi0
# option network lan
option mode sta
option ssid vaclavd.czela.net
option hidden 0
option encryption wep
option key 3132333435
# to neni muj wep :-)
\---
/etc/config/network
/---
# Copyright (C) 2006 OpenWrt.org

config interface loopback
option ifname lo
option proto static
option ipaddr 127.0.0.1
option netmask 255.0.0.0

config interface lan
option ifname eth0
option proto static
option ipaddr 192.168.1.1
option netmask 255.255.255.0
option proto static

config interface wan
option ifname ath0
option proto static
option ipaddr 10.93.58.5
option netmask 255.255.255.192
option broadcast 10.93.58.63
option gateway 10.93.58.1
option dns 10.93.58.1
\---
/etc/chcp-fwd.conf
/---
user root
group root

chroot /var/lib/dhcp-fwd

logfile /var/log/dhcp-fwd.log
loglevel 1

pidfile /var/run/dhcp-fwd.pid

ulimit core 0
ulimit stack 64K
ulimit data 32K
ulimit rss 200K
ulimit nproc 0
ulimit nofile 0
ulimit as 0

# IFNAME clients servers bcast
if eth0 true true true
if ath0 true true true

# Tady se musi zadat giaddr, nejaka IP ze site, odkud ma DHCP server
# prirazovat IP adresy
ip eth0 10.93.58.5

server bcast ath0

\---
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 960
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Re: AirCA8 5GHz AP.

Příspěvekod naj.satah » pát 16. bře 2007 18:22:26

Neni neco podobnyho pro WAP 354? Parametrama ta krabicka nevypada spatne ale firmware stoji nejak za prd a mozna i ten hw....

http://www.i4wifi.cz/frame_main.asp?cls=stoitem&stiid=319
  • 0

Ať je Únor nebo Leden, Naj Satah je jenom jeden.
Uživatelský avatar
naj.satah
 
Příspěvky: 1366
Registrován: pon 29. črc 2013 22:07:09
Reputace: 8

2xRe: AirCA8 5GHz AP.

Příspěvekod vaclavd » sob 17. bře 2007 10:31:40

Naj Satah napsal(a):
Neni neco podobnyho pro WAP 354? Parametrama ta krabicka nevypada spatne ale firmware stoji nejak za prd a mozna i ten hw....

http://www.i4wifi.cz/frame_main.asp?cls=stoitem&stiid=319

Wap354 je také 5GHz AP, má jiný chpiset Realtek + Ralink, AirCA8 má Atheros chipset. Wap354 by taká chtělo ozkoušet. Výhodou u AirCA8 je Openwrt, což je Linux, kde si můžu přeložit co chci.
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 960
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Změna rozsahu kanálů na 5GHz.

Příspěvekod vaclavd » stř 04. dub 2007 11:45:20

Změnil jsem v souboru /etc/modules.d/50-madwifi

ath_ahb countrycode=276

teď mi iwlist ath0 chan ukazuje
/---
root@OpenWrt:/etc/config# iwlist ath0 channel
ath0 46 channels in total; available frequencies :
Channel 01 : 2.412 GHz
Channel 02 : 2.417 GHz
Channel 03 : 2.422 GHz
Channel 04 : 2.427 GHz
Channel 05 : 2.432 GHz
Channel 06 : 2.437 GHz
Channel 07 : 2.442 GHz
Channel 08 : 2.447 GHz
Channel 09 : 2.452 GHz
Channel 10 : 2.457 GHz
Channel 11 : 2.462 GHz
Channel 12 : 2.467 GHz
Channel 13 : 2.472 GHz
Channel 36 : 5.18 GHz
Channel 40 : 5.2 GHz
Channel 44 : 5.22 GHz
Channel 48 : 5.24 GHz
Channel 52 : 5.26 GHz
Channel 56 : 5.28 GHz
Channel 60 : 5.3 GHz
Channel 64 : 5.32 GHz
Channel 100 : 5.5 GHz
Channel 104 : 5.52 GHz
Channel 108 : 5.54 GHz
Channel 112 : 5.56 GHz
Channel 116 : 5.58 GHz
Channel 120 : 5.6 GHz
Channel 124 : 5.62 GHz
Channel 128 : 5.64 GHz
Channel 132 : 5.66 GHz
Channel 136 : 5.68 GHz
Channel 140 : 5.7 GHz
Current Frequency:5.62 GHz (Channel 124)
\---
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 960
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Jak cross compilovat

Příspěvekod vaclavd » stř 04. dub 2007 12:03:40

1) Nejdříve si přeložím firmware, tím se mi přeloží překladač pro mipse
+ stáhnu si vývojovou verzi přes svn co http://atheros.openwrt.net/atheros/trunk/ openwrt
+ v adresáři openwrt zadám make menuconfig a změním target system na Atheros [2.4] a exit
+ přeložím vše přes make V=99
2) Nastavím si proměnné, změnit podle adresáře s překladačem
/---
export PATH=$PATH:/data/airca8/trunk/staging_dir_mips/bin/
export CC=mips-linux-gcc
export AR=mips-linux-ar
export RANLIB=mips-linux-ranlib
export LD=mips-linux-ld
\---
3) V directory se softwarem zadám
./configure --host=mips-linux --build=i686-linux --with-build-cc=gcc
4) make a je to hotovo, když mám štěstí :-)
5) ostripuji bináry přes mips-linux-strip, každý ušetřený byte je dobrý
6) vyrobím ipkg balíček
7) stejným postupem překládám věci pod Openwrt na Asuse, Linksyse, Routerboard, jen se změní mips všude za mipsel


příspěvek upravil vaclavd: 04.04.2007 12:08:45
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 960
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Konfigurace airca8 jako wds klient

Příspěvekod vaclavd » pon 25. čer 2007 8:29:51

Potřeboval jsem nakonfigurovat transparentní bridge mezi dvěma místy, měl jsem k dispozici jen jeden Routerboard s Mikrotikem a jedno airca8 s Openwrt. Routerboard s Mikrotikem jsem nakonfiguroval tak, jak je popsaná http://wiki.mikrotik.com/wiki/Transparently_Bridge_two_Networks tj. do bridge si dát ethernet a příslišný wireless interface, na wireless interface nastavit mód AP bridge, WDS ->mode dynamic a wds default bridge ten co se nadefinoval.

Na airca8 jsem nastavil

/etc/config/network
/---
# Copyright (C) 2006 OpenWrt.org

config interface loopback
option ifname lo
option proto static
option ipaddr 127.0.0.1
option netmask 255.0.0.0

config interface lan
option type bridge
option ifname eth0
option proto static
option ipaddr 10.93.41.39
option netmask 255.255.255.128
option gateway 10.93.41.37
option dns 10.93.41.37
\---
/etc/config/wireless
/---
config wifi-device wifi0
option type atheros
option mode 11a
option channel 136

config wifi-iface
option device wifi0
option network lan
option mode ap
option ssid rusde_peer.czela.net
option encryption wep
option key 1234567890
option hidden 0
config wifi-iface
option device wifi0
option network lan
option mode wds
option ssid rusde_peer.czela.net
option hidden 0
option encryption wep
option key 1234567890
option bssid 00:0B:6B:81:36:F7
\---



příspěvek upravil vaclavd: 25.06.2007 08:31:55
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 960
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Potřebuju flashovací kabel pro Airca8

Příspěvekod vaclavd » pát 12. říj 2007 8:32:21

Flashoval jsem firmware do Airca8 a nedopadlo to dobře. Dá se to teď naflashovat přes sériovou konzoli, k tomu potřebuju kabel. Nemáte prosím na buď
+ flashovací kabel u AirCA8
+ jiný sériový kabel s převodníkem MAX232
+ datový kabel k telefonům Nokia 3210,3310,3410,5110,6110,6150,8210,8310,8850 (obcně modely DCT-3), nebo Siemens
Díky za pomoc. http://atheros.openwrt.net/trac.cgi/wiki/SeriovaKonzole


příspěvek upravil vaclavd: 12.10.2007 08:32:44
  • 0

vaclavd
 
Příspěvky: 960
Registrován: stř 31. črc 2013 16:00:35
Reputace: 16

Další

Zpět na Hardware

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'