XI626

Diskuse o potřebném železe, jeho cenách, použitelnosti ...

Re: Re: Nastavení sensitivity XI-626 karet pod Linuxem

Příspěvekod thunder.m » pát 29. říj 2004 23:59:40

> TomK napsal(a):
> Muzes si tim nastavit prah kdy uz nebudes chtit prijimat slabeho(spatneho) klienta.
> Pokud je karta nastavena na maximalni citlivost tak s tim neni treba hejbat.
> Myslim ze problem s prebuzenim vstupniho tranzistoru problem nebude a ruseni to neodfiltruje.
> K cemu je to tedy v praxi dobre?

> PS: Nechci znevazovat tvoji praci, ale v prispevku jsi to nepopsal.

Právěže si myslím, že rušení se tím odfiltrovat dá, musím to jen vyzkoušet, pokud se odfiltrovat nedá, pak je to téměř nanic :)
  • 0

thunder.m
 
Příspěvky: 1410
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 5

Re: Re: Re: Nastavení sensitivity XI-626 karet pod Linuxem

Příspěvekod tomk » sob 30. říj 2004 0:12:22

>
> Právěže si myslím, že rušení se tím odfiltrovat dá, musím to jen vyzkoušet, pokud se odfiltrovat nedá, pak je to téměř nanic :)


Pokud mas ruseni v urovni A a signal dobreho klienta v urovni B, tak matematika je celkem jednoducha:

1)citlivost karty mas mensi nez je uroven A => ke zpracovani se signal nedostane.

2)citlivost karty mas mensi nez je uroven A ale zaroven vysila klient a pak signal na antene je A + B. Tato vysledna hodnota je jiz nad hodnotou citlivosti a karta ji prijme. JENZE do karty se dostane jak signal A tak i B a karta si musi vybrat (tj. musi zpracovat jako normalne).


  • 0

tomk
 
Příspěvky: 662
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

Re: Re: Re: Re: Nastavení sensitivity XI-626 karet pod Linuxem

Příspěvekod thunder.m » sob 30. říj 2004 0:30:06

> TomK napsal(a):
> >
> > Právěže si myslím, že rušení se tím odfiltrovat dá, musím to jen vyzkoušet, pokud se odfiltrovat nedá, pak je to téměř nanic :)

>
> Pokud mas ruseni v urovni A a signal dobreho klienta v urovni B, tak matematika je celkem jednoducha:

> 1)citlivost karty mas mensi nez je uroven A => ke zpracovani se signal nedostane.

> 2)citlivost karty mas mensi nez je uroven A ale zaroven vysila klient a pak signal na antene je A + B. Tato vysledna hodnota je jiz nad hodnotou citlivosti a karta ji prijme. JENZE do karty se dostane jak signal A tak i B a karta si musi vybrat (tj. musi zpracovat jako normalne).

>
>

Ano takhle by to mělo normálně fungovat, jenže praxe (cca 20 minut) ukazuje zatím něco trošku jiného, nastavil jsem sektor czela.net.nadrazi.zapad na 5 kanál, na kterém má hned vedle mě Kočí Dlinka se všesměrovkou. Testy povádím na node Pumpa, kde je signál z node Nádraží cca -61dB a od Kočího -75dB. Při nastavení citlivosti na 127 je packet loss 10-15%, při nastavení citlivosti na 100 je packet loss 0%. Zatím to stále testuji, chce to opravdu pořádně vyzkoušet, není jednoduché najít správné hodnoty, nedá se to uplně jednoduše spočítat. Ještě jsem zapoměl, při testu jsem schodil rerty limit na 4 místo standartních 15ti, důvod je snad jasný.

příspěvek upravil Thunder.m: 30.10.2004 00:54:59
  • 0

thunder.m
 
Příspěvky: 1410
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 5

Re: Také máte problém s regulací výkonu karty XI 626 pod Win?

Příspěvekod tencl » pon 01. lis 2004 3:12:12

> ilja napsal(a):
> Problematika řízení výkonu karty XI626 pod Win. se na stránkách diskutovala mnohokrát.Opakované pokusy s použitím Prisma Regul se u mnoha klientů netkaly s úspěchem.

k regulaci XI 626 + XP zde :
http://www.czela.net/forum/showthread.php?threadid=213&postid=7480#7480
  • 0

tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 100

Hostap 0.3.7 ne jen pro czela Debian

Příspěvekod thunder.m » ned 20. bře 2005 15:58:35

Během posledních 2 dní jsem pracoval na upravení nové verze Hostapu pro czela Debian, jelikož je ten který používáme už poněkud zastaralý.

Úpravy oproti oficiální verzi 0.3.7:

Přidána regulace výkonu - funguje stejně jako v původním hostapu 0.1.3
Přidáno ovladání sensitivity - funguje v plném rozsahu od -100dB do +27dB (127 - 0), nejvyšší citlivost je nastavena standartně (127).

Obnovení nastavení výkonu po restartu karty, nebo při asociaci a deasociaci karty
Obnovení nastavení retry limitu po restartu karty, nebo při asociaci a deasociaci karty
Obnovení nastavení sensitivity limitu po restartu karty, nebo při asociaci a deasociaci karty

Opravena chyba, kdy se v případě vypnutého ACL bez zadání txpower karta nastaví na výkon 127 (absolutní minimum), stávající hodnota je 200 (+5dB)

Změny oproti předchozí verzi 0.1.3 najdete tady

K dispozici jsou jak zdrojové kódy, tak už zkompilované ovladače pro novější jádro czela Debiana 2.4.24-ck1_mod, nebo pro původní originální jádro z czfree debiana (v případě že si nainstalujete image czela Debiana, který je na ftp a nedonahrajete do něj novější jádro).

Stahovat můžete buď přes FTP z adresáře /pub/czela_debian, tak přímo odtud

Adresář hostap-0.3.7_sources obsahuje zdrojové kódy
Adresář hostap-0.3.7_kernel-2.4.24-ck1 obsahuje binární souory pro původní jádro
Adresář hostap-0.3.7_kernel-2.4.24-ck1_mod obsahuje binární soubory pro poslední jádro

U binárních souborů není nutná žádná kompilace, stačí je nahrát do adresáře /lib/modules/2.4.24-ck1/ tak jak jsou v adresářích, přepsat původní verze (zápis na disk musí být povolen), zadat příkaz depmod -ae (zápis na disk musí být povolen), jsou 2 možnosti jak ovladače zavést.

1. restartovat

2. schodit všechny wlany pomocí příkazu "ifconfig wlanX down" kde X jsou postupně čísla všech wifi karet v PC, které jsou napojeny na ovladač hostap, poté zadat "rmmod hostap_pci", "rmmod hostap_crypt_wep" a "rmmod hostap", no a pak už jen stačí nahodit karty příkazem "modprobe hostap_pci" a restartovat quaggu (dynamické routování), případně provést dodatečná nastavení, ale to by nemělo být nutné.

Pozor: Nikdy tuto změnu neprovádějte pokud jste připojeni přes jeden z těchto wlanů, pokud jste takto připojeni a nemáte jinou možnost pak musíte provést restart (1. postup)!!!


Při úspěšném zavedení by mělo vše fungovat :) a příkaz iwconfig by měl ukázat jak wlanX tak zařízení wifiX, je to jedno a to samé, nastavování můžete provádět přes obě zařízení, změna se projeví na obou zároveň.

Wifimon ukazuje bez problémů signál v dB od každého klienta, jen je nutné stáhnou upravenou verzi z našeho FTP

Zde přikládám výpis z wifimonu, upravil jsem ho tak aby místo nesmyslných SNR čísel ukazoval hodnoty signálu v dB od klientů, toto funguje jen s hostapem 0.3.7 a možná nějakou nižší verzí. Wifimon dám na požádání, momentálně není kompatibilní se starší verzí hostapu v modu master, to časem vyřeším.

wlan1 802.11b ESSID:"czela.net.nadrazi.jih" Mode:Master
Frequency:2.4XXGHz 00:XX:XX:XX:XX:XX Rate=11Mb/s
Pocet asociovanych klientu : XX
10.93.xx.xx xx:xx:xx:xx:xx:xx Signal=-70 dBm rx=20139401 tx=20139400
===============================
10.93.xx.xx xx:xx:xx:xx:xx:xx Signal=-62 dBm rx=20139939 tx=20139936
=======================================
10.93.xx.xx xx:xx:xx:xx:xx:xx Signal=-81 dBm rx=20139933 tx=20139935
====================
10.93.xx.xx xx:xx:xx:xx:xx:xx Signal=-83 dBm rx=20139990 tx=20139990
==================
10.93.xx.xx xx:xx:xx:xx:xx:xx Signal=-71 dBm rx=20139041 tx=20139028
==============================

Známé BUGY

1. Hostap 0.3.7 je dělaný pro Wirelles Extensions 18, ale ty jsou až v jádrech 2.6.xx, takže bude při nastavování některých parametrů pravděpodobně vypisovat upozornění, nebojte se nic to neznamená, samozřejmě tento BUG se neprojeví v případě použítí jádra 2.6.xx

2. Nový hostap ukazuje horší hodnoty signálu v jakémkoliv módu cca o 2dB, než původní hostap 0.1.3, na rychlost to nemá vliv, je to vlivem trošku odlišného přepočtu v různýc verzích.

Update: Chtěl bych upozornit, že stávající hostap, který se hojně užívá (0.1.3), s patchem od Jana Boháče má oproti tomuto mnoho nedostatků, mezi ně patří hlavně stabilita, ale co je velmi důležité také to že si neuchovává v některých situacích nastavené hodnoty!! Proto jednoznačně doporučuji upgrade na tuto verzi!



příspěvek upravil Thunder.m: 06.04.2005 23:04:42
  • 0

thunder.m
 
Příspěvky: 1410
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 5

Re: Hostap 0.3.7 ne jen pro czela Debian

Příspěvekod thunder.m » stř 13. dub 2005 2:39:21

Opravil jsem další chybu která se objevuje i v hostapu 0.1.3, jedná se o to že karta při startu občas v módu master nenastartuje. Dále jsem odstranil problém s hlášením o neschodě WE.

Plánováno:

Zlepšit algoritmy pro nastavení karty, některé se často opakují za sebou víckrát.
Provést kontrolu přepočítávání dB při měření signálu.

Možná snad, někdy:

Přidat transparentní mód bridge v režimu Managed, scháním opravdu schopného programátora :)

Stará verze už není k dispozici, opět je na FTP aktuální verze, jelikož nemam moc času, tak jsem přidal jen binárky pro czfree debina_mod a zdrojové kódy. Časem tento příspěvek přesunu do původního a doplním co chybí na FTP.
  • 0

thunder.m
 
Příspěvky: 1410
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 5

Jak funguje nastavení sensitivity u karet XI-626

Příspěvekod thunder.m » ned 22. kvě 2005 10:39:16

Dneska jsem si konečně vyzkoušel opravdu drsné podmínky pro otestování nastavení sensitivity u karet XI-626, které je přítomné v novém hostapu.

Poslední dobou se stává, že někdo velmi výrazně ruší sektor jih na node Nádraží sever, potažmo připojení Diamantu, některých členů (asi 3) a nakonec zálohy na node Kovohutě.

Výsledku se mi ani nechtělo věřit, vypadá to takto:

Testování jsem prováděl se standartní velikostí paketů, tj 64 bytů.


Diamant 10.93.xx.xy xx:xx:xx:xx:xx:xx Signal=-66 dBm rx=52036990 tx=52036994
===================================
Kovohutě 10.93.xx.xx xx:xx:xx:xx:xx:xx Signal=-84 dBm rx=52036994 tx=52036994
=================

Toto jsou signály jednotlivých připojených karet.

Při nastavení na maximální sensitivitu spojení vypadalo asi takto:

Kovohutě:

AP-Nadrazi:~# ping 10.93.xx.xx
PING 10.93.xx.xx (10.93.xx.xx) from 10.93.xx.x : 56(84) bytes of data.
64 bytes from 10.93.xx.xx: icmp_seq=2 ttl=64 time=4.78 ms
64 bytes from 10.93.xx.xx: icmp_seq=13 ttl=64 time=2.99 ms
64 bytes from 10.93.xx.xx: icmp_seq=22 ttl=64 time=4.66 ms
64 bytes from 10.93.xx.xx: icmp_seq=29 ttl=64 time=3.13 ms
64 bytes from 10.93.xx.xx: icmp_seq=43 ttl=64 time=2.74 ms
64 bytes from 10.93.xx.xx: icmp_seq=66 ttl=64 time=4.01 ms
64 bytes from 10.93.xx.xx: icmp_seq=70 ttl=64 time=4.02 ms
64 bytes from 10.93.xx.xx: icmp_seq=75 ttl=64 time=4.20 ms
64 bytes from 10.93.xx.xx: icmp_seq=77 ttl=64 time=5.29 ms
64 bytes from 10.93.xx.xx: icmp_seq=93 ttl=64 time=2.66 ms

--- 10.93.xx.xx ping statistics ---
114 packets transmitted, 10 received, 91% loss, time 113126ms
rtt min/avg/max/mdev = 2.666/3.852/5.298/0.878 ms


Diamant:

AP-Nadrazi:~# ping 10.93.xx.yx
PING 10.93.xx.yx (10.93.xx.yx) from 10.93.xx.x : 56(84) bytes of data.
64 bytes from 10.93.xx.yx: icmp_seq=18 ttl=64 time=2.89 ms
64 bytes from 10.93.xx.yx: icmp_seq=53 ttl=64 time=2.78 ms
64 bytes from 10.93.xx.yx: icmp_seq=63 ttl=64 time=2.93 ms
64 bytes from 10.93.xx.yx: icmp_seq=102 ttl=64 time=3.52 ms

--- 10.93.xx.yx ping statistics ---
103 packets transmitted, 4 received, 96% loss, time 102154ms
rtt min/avg/max/mdev = 2.780/3.034/3.527/0.292 ms


Po změně sensitivity na hodnotu vyšší, nižší než 116 příkazem "iwconfig wlan2 sens 116" se stalo něco překvapivého.

Při vyšších hodnotách se spoj choval čím dál tím lépe, až nakonec od této hodnoty vypadal spoj asi takto:


Kovohutě:

AP-Nadrazi:~# ping 10.93.xx.xx
PING 10.93.xx.xx (10.93.xx.xx) from 10.93.xx.x : 56(84) bytes of data.

Jednotlivé pingy vypisovat nebudu, protože prošly všechny a tak by tu bylo 47 řádků jednoho a toho samého :)

Jen malá ukázka:
64 bytes from 10.93.xx.xx: icmp_seq=1 ttl=64 time=3.52 ms
64 bytes from 10.93.xx.xx: icmp_seq=2 ttl=64 time=3.12 ms
64 bytes from 10.93.xx.xx: icmp_seq=3 ttl=64 time=3.66 ms
64 bytes from 10.93.xx.xx: icmp_seq=4 ttl=64 time=6.46 ms


--- 10.93.xx.xx ping statistics ---
46 packets transmitted, 46 received, 0% loss, time 45468ms
rtt min/avg/max/mdev = 2.498/4.322/18.940/2.442 ms


To samé se stalo s Diamantem, jako mávnutí kouzelným proutkem spoj najednou začal bez problémů fungovat.

Co z toho plyne? No to si asi každý odvodí sám :)
  • 0

thunder.m
 
Příspěvky: 1410
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 5

Re: Jak funguje nastavení sensitivity u karet XI-626

Příspěvekod tencl » ned 22. kvě 2005 12:11:25

No ja si to neodvodím. Znamená to, že u nového hostapu je u peerových spojení možno snížit senzitivitou vliv rušení tak hodně, že při stejné propustnosti to jede lépe ? tedy že třeba lze dát menší odstup kanálů na jednom vysílacím bodu ?
  • 0

tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 100

Re: Re: Jak funguje nastavení sensitivity u karet XI-626

Příspěvekod thunder.m » ned 22. kvě 2005 14:01:01

> dan_tencl napsal(a):
> No ja si to neodvodím. Znamená to, že u nového hostapu je u peerových spojení možno snížit senzitivitou vliv rušení tak hodně, že při stejné propustnosti to jede lépe ? tedy že třeba lze dát menší odstup kanálů na jednom vysílacím bodu ?

Ano to lze, ale příjmaný signál musí být asi o 10dB silnější, než ten který se příjmá jako rušení a zároveň musí být naprosto stabilní, jakmile totiž klesne pod nastavený prah citlivosti, pak spoj nepůjde vůbec.

V praxi se toho dá využít všelijak, třeba i takto :)
  • 0

thunder.m
 
Příspěvky: 1410
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 5

Nový firmware 1.8.2 pro karty XI-626 a jim podobné

Příspěvekod thunder.m » úte 07. čer 2005 16:40:23

"Vyšel" nový firmware pro karty XI-626, po prvních zkušenostech se chová relativně stabilně, momentálně jsem ho zkusil nahrát jen na node Nádraží, konkrétně wlan2.

Najdete ho například tady:

http://linux.junsun.net/intersil-prism/firmware/1.8.2/SF010802.HEX

Existuje například i verze 1.8.3, ale ta se vůbec neosvědčila, tato by měla mít vyšší citlivost a větší výkon při použití šifrování.

  • 0

thunder.m
 
Příspěvky: 1410
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 5

PředchozíDalší

Zpět na Hardware

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Reputation System ©'