RouterOS V6 problém

Diskuse o potřebném železe, jeho cenách, použitelnosti ...

RouterOS V6 problém

Příspěvekod kockodan » stř 30. dub 2014 14:47:42

Po té co mi dosloužil starý vynikající ASUS WL-500 s fw Tomato jsem se rozhodl pořídit si MikroTik RouterBOARD RB951G-2HnD a nevím zda to bylo správné rozhodnutí.
Prý ho nastavit s tím Quick Set zvládne skoro každá lama, ale asi tomu tak není :)
Koupil jsem ho tuším s Router OS V5.24, spolehlivě funguje pouze do verze 5.26, jakmile tam nahraji libovolnou verzi 6 tak se hrozně kouše (odpojuje LAN) například při vícevláknonovém stahovaní, či třeba jen když vlezu na speedtest.net, ale s verzí 5.26 funguje spolehlivě.
Je to normální ? Nebo je to důvod k reklamaci (i když s tím bych asi moc neuspěl když funguje s V5 bez problémů)

Déle bych ho potřeboval nastavit jakou router aby ETH1 byl WAN a jeden z portů aby nebyl routovaný, prostě aby se jeden z portů tvářil jako switch pro další členy co jsou za mnou na drátě, v Tomatu na Asusu to bylo 3 kliknutí a fungovalo to velmi spolehlivě (tuším že se to řešilo přes VLAN) ale na RB to tak asi nejde, tam to bude asi složitější.

Poradí někdo.

Díky
  • 0

kockodan
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

Re: RouterOS V6 problém

Příspěvekod turinsky » stř 30. dub 2014 18:33:49

kockodan píše:nahraji libovolnou verzi 6 tak se hrozně kouše (odpojuje LAN) například při vícevláknonovém stahovaní, či třeba jen když vlezu na speedtest.net


O tom nevím, zkus kontaktovat Podporu RouterOS 6.x je na routerech běžně.

kockodan píše:bych ho potřeboval nastavit jakou router aby ETH1 byl WAN a jeden z portů aby nebyl routovaný, prostě aby se jeden z portů tvářil jako switch pro další členy co jsou za mnou na drátě

Takhle funguje RB951 standardně - Ether1 WAN/Gateway, Ether2..5 spojené formou switche. Poznáš to v nabídce Interface, rozklikneš Ether3 a podíváš se na hodnotu MasterPort. Tam bude Ether2. Totéž u Ether4, Ether5. Ether2 nemá MasterPort. Ether1 je jako Gateway rovnou pojmenovaný v menu Interface.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 812
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 23

Re: RouterOS V6 problém

Příspěvekod kockodan » stř 30. dub 2014 20:23:37

Nemusí se třeba update provádět po jedné verzi ? I když to je asi blbost že.

Ten Master port (ETH2) při použití jako HOME AP je ale stejně routovanej s NATem jako ostatní ETH 3, 4 a 5 nebo se to dá vypnout jen na jeden port ?
Proč je vůbec označenej jako MASTER, když ostatní 3-5 fungují naprosto stejně.

Taky jsem nikde v menu nenašel WOL (Wake On Lan) i když jsem našel že to jde pře terminál příkazem
tool WOL, šlo by na to udělat tlačítko. Zlatej TOMATO ten to všecko uměl velmi jednoduše.
  • 0

kockodan
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

Re: RouterOS V6 problém

Příspěvekod turinsky » stř 30. dub 2014 23:19:30

kockodan píše:Nemusí se třeba update provádět po jedné verzi ?

To určitě ne.

kockodan píše:Ten Master port (ETH2) při použití jako HOME AP je ale stejně routovanej s NATem jako ostatní ETH 3, 4 a 5 nebo se to dá vypnout jen na jeden port ?
Proč je vůbec označenej jako MASTER, když ostatní 3-5 fungují naprosto stejně.

V defaultu je NAT mezi Ether1 (WAN) a Ether2 (domácí síť). Zbývající porty jsou nastaveny jako switch k tomu Ether2. Funguje to v té chvíli jako WL500g. Je to úsporné na systémové prostředky, tím pádem rychlejší. Nastav portu Ether5 MasterPort na Ether1 a budeš mít Ether5 "před NATem" spolu s Ether1.
kockodan píše:Taky jsem nikde v menu nenašel WOL (Wake On Lan) i když jsem našel že to jde pře terminál příkazem tool WOL

WOL jsem ještě nezkoušel ;-)
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 812
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 23

Re: RouterOS V6 problém

Příspěvekod kockodan » čtv 01. kvě 2014 14:13:35

turinsky píše:V defaultu je NAT mezi Ether1 (WAN) a Ether2 (domácí síť). Zbývající porty jsou nastaveny jako switch k tomu Ether2. Funguje to v té chvíli jako WL500g. Je to úsporné na systémové prostředky, tím pádem rychlejší. Nastav portu Ether5 MasterPort na Ether1 a budeš mít Ether5 "před NATem" spolu s Ether1.


No oto právě jde, nelze nastavit více MASTER portů, když mám ETH1 WAN a ETH2 domací sít tak se ETH2 tváří jako MASTER PORT a všechny ostatní ETH 3,4,5 mají právě jako MASTER nastevený ETH2 a změnit to bohužel nelze, píše to že může být POUZE JEDEN MASTER PORT
Only one master port in switch group allowed (6)

Klidně na to jukni 10.93.26.67 l:czelanet p:czela
  • 0

kockodan
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

Re: RouterOS V6 problém

Příspěvekod turinsky » sob 03. kvě 2014 14:45:03

kockodan píše:nelze nastavit více MASTER portů

Nojo, blbnu. Vždyť to má jen jeden switch chip. Dá se to obejít funkcí bridge, to je trošku pomalejší. Kde předpokládáš větší provoz mezi jednotlivými porty? Venku (před NATem) nebo doma (za NATem)? Podle toho si vybereme, co switchovat a co bridgovat.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 812
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 23

Re: RouterOS V6 problém

Příspěvekod kockodan » sob 03. kvě 2014 21:27:38

turinsky píše:
kockodan píše:nelze nastavit více MASTER portů

Nojo, blbnu. Vždyť to má jen jeden switch chip. Dá se to obejít funkcí bridge, to je trošku pomalejší. Kde předpokládáš větší provoz mezi jednotlivými porty? Venku (před NATem) nebo doma (za NATem)? Podle toho si vybereme, co switchovat a co bridgovat.


Větší provoz předpokládám doma, proto jsem taky pořizoval gigovej .

Zkoušel jsem znovu narvat tam OS v6.12 ale blbne to stále i když není žádný provoz tak to občas odpojí LAN od WAN, takže zůstávám na v5.26 . Akorát nevím zda je to teď přístupné z venku, neboť se tam z venku přes VPN nějak nedostanu, a to jsem nechal port 80 povolen, to by snad mělo stačit ne.
  • 0

kockodan
 
Příspěvky: 45
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0


Zpět na Hardware

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'