turinsky píše:Aktivitu členů u optiky vidím bohužel jen v dodaných "rukou" - pomoc s výkopy, pokládáním chrániček do hotových výkopů, možná i při zatahování vláken. Pořád je potřeba na počátku projekt, stavební řízení, při realizaci koordinátor, čili "stavební dozor", aby výsledek odpovídal projektu.
Nechtěl jsem se vracet ke vstupnímu poplatku. Ale nemyslím si, že musíme členům vždy vše naservírovat až pod nos. Pokud se někde rozhodujeme, jestli využít příležitost a kompletně to zainvestovat, nebo to nechat být, existuje podle mne ještě třetí možnost – jít do toho za spoluúčasti budoucích členů.
Vůbec jsem nechtěl, aby se to dělalo na černo. I v takovémhle případě by to měla organizovat czela, se stavebním úřadem a zhotovitelem by měla jednat také. Myslím, že aktivita členů nemusí být právě jen v dodaných rukou, ale že mohou pomoci i s investicí.
turinsky píše:Tady ale nevidím ve výsledku velký rozdíl mezi stavem, kdy peníze vynaloží spolek hned nebo až potom.
Rozdíl je v tom, že spolek ty peníze vynaloží až tehdy, když je zájemce členem. Nejsou to tedy peníze, u kterých nevíme jestli a kdy z nich budeme mít nějaký prospěch. Rozdíl oproti PHP je v tom, že u PHP doufáme, že si je všichni nevyberou hned teď.
turinsky píše:Spolek nevynaloží peníze hned, ale taky se mu po rozsvícení nezačnou vracet do rozpočtu. Přitom náklady spojené s provozem již jsou.
To je sice pravda, ale poměr těch nově připojených ku celému sdružení je malinký, takže by neměl být problém, aby ty průběžné náklady utáhly příspěvky ostatních. Myslím, že nejsme v situaci, kdy by 90 % všech nákladů byly náklady na provoz.
Dřívější postup byl takový, že jsme nějakou dobu spořili, a pak se za naspořené peníze dala udělat velká akce. Tím se naspořené peníze utratí a zase bude potřeba několik let spořit. To je nepříjemné například z toho důvodu, že bychom museli každou chvíli úplně překopat náš přístup (přesně tak, jak se to stalo na přelomu let 2014/2015 – ze stavu, kdy se občas na VH řešilo, co s penězma, jsme se během pár měsíců dostali do stavu, kdy se muselo řešit, co je fyzicky na účtu a odkládat i „drobné“ platby na dobu, až na to budou peníze). Rád bych našel nějaký způsob, jak investovat průběžně, aby to nebyla takováhle houpačka.