v prokopě 1424

v prokopě 1424

Příspěvekod mcyrin » čtv 27. bře 2014 22:49:58

Ahoj,

dneska jsem byl na jednání v tomto domě, jednání bylo přátelské a předběžně jsme se dohodli na připojení tohoto domu, smlouva bude naše standardní 20 letá.

Připojení by mělo bejt zatím dočasné a do budoucna konečné optikou (AP je přes silnici... :-) )

Je zde jeden kluk aktivní (je to stějně jako v Q-bytu 2000), tedy je ochotný si většinu práce udělat sám. Zájem mají hned, 4 lidé :-)

Struktura baráku: 3 vchody (sklep i půda jsou průchozí), jsou zde 2 patra.

Návrh - celokabeláž, ve sklepě rack, z něj vyvedený kabely do všech vchodů/pater vyvedený do krabičky (kdo by se chtěl připojit hned, dostal by kabel až do bytu... )
  • 0

mcyrin
 
Příspěvky: 896
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 57

Re: v prokopě 1424

Příspěvekod turinsky » čtv 27. bře 2014 23:32:14

mcyrin píše:Ahoj,
celokabeláž, ve sklepě rack, z něj vyvedený kabely do všech vchodů/pater vyvedený do krabičky (kdo by se chtěl připojit hned, dostal by kabel až do bytu... )


Celokabeláž v našem pojetí nemám rád, dělal bych ji jen tehdy, pokud není zbytí. Pokud jsou tam stoupačky, tak bych vytrubkoval ty stoupačky do kulatých krabiček na každém patře husím krkem 32 nebo 40 mm (ten se totiž celkem dobře zakončuje v těch instalačních krabičkách a je dost velký, aby se tam snadno protáhly všechny žíly potřebné v příslušné stoupačce). Každé zaříznutí koncovky, každý konektor je zdroj oxidací, přechodových odporů, přechodových napětí, prostě bordelu, který se za nějakou dobu projeví negativně a budeme ho špatně lokalizovat.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 826
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 26

Re: v prokopě 1424

Příspěvekod samson » pát 28. bře 2014 9:21:11

turinsky píše:
mcyrin píše:Ahoj,
celokabeláž, ve sklepě rack, z něj vyvedený kabely do všech vchodů/pater vyvedený do krabičky (kdo by se chtěl připojit hned, dostal by kabel až do bytu... )


Celokabeláž v našem pojetí nemám rád, dělal bych ji jen tehdy, pokud není zbytí. Pokud jsou tam stoupačky, tak bych vytrubkoval ty stoupačky do kulatých krabiček na každém patře husím krkem 32 nebo 40 mm (ten se totiž celkem dobře zakončuje v těch instalačních krabičkách a je dost velký, aby se tam snadno protáhly všechny žíly potřebné v příslušné stoupačce). Každé zaříznutí koncovky, každý konektor je zdroj oxidací, přechodových odporů, přechodových napětí, prostě bordelu, který se za nějakou dobu projeví negativně a budeme ho špatně lokalizovat.


Jasan, ale to naše řešení je jednou pro vždy. Budou připravené kabely pro všechny byty. Když to neuděláš, tak pak následně se do husího krku další kabel dotahuje blbě.
S.
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5800
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

Re: v prokopě 1424

Příspěvekod tencl » pát 28. bře 2014 11:29:17

turinsky píše: ...Pokud jsou tam stoupačky, tak bych vytrubkoval ty stoupačky do kulatých krabiček na každém patře husím krkem 32 nebo 40 mm (ten se totiž celkem dobře zakončuje v těch instalačních krabičkách a je dost velký, aby se tam snadno protáhly všechny žíly potřebné v příslušné stoupačce). ...


Mám otázku - proč se často používají i ve volném prostoru husí krky a ne hladké trubky ? Na protahování kabelů se mi jeví hladká trubka lepší a na instalaci do stoupačky také. Rozdíl je v úspoře času asi dvojnásobný a považuju lepší ušetřit za čas než za materiál. V hladké trubce stejného průměru lze navíc protáhnout více kabelů než husím krkem, tedy lze při připojování zájemce položit jednu trubku a jeden kabel, zatímco do husího krku když nedáš kabely hned pro celé patro, tak je tam už nedostaneš.
  • 0

tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: v prokopě 1424

Příspěvekod turinsky » pát 28. bře 2014 22:59:00

tencl píše:proč se často používají i ve volném prostoru husí krky a ne hladké trubky ?

Husí krk je lehčí, nemusíš ho fixovat. U většiny krabic vylomíš zátku, natlačíš h.k. po třetí závit, drží to pohromadě. Když ve stoupačce kličkuješ kolem existující siloviny, tak se prostě vyhneš. Nemusíš používat klasický KOPOS, dělají se "trapézové", takže vnitřní povrch vypadá jako sada "válečků", drát při protahování prochází trochu volněji. U nás v baráku byly h.k. připravené od stavby, při kabelování nebyl problém ani v nejvyšších patrech (máme switch na půdě), kde je až 9 kabelů (3 patra po 3 bytech). Vždycky taháš jedno patro do velké krabice, potom další patro. Stejně to v těch krabicích fixuješ, pokud nemáš vyloženě kabel pro vertikální pokládku. V 1745 jsme to dělali stejně s tím "trapézovým" h.k., vychází tam 8 kabelů v horním patře (4 patra, jedna stoupačka vždy pro dva byty na patře).
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 826
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 26

Re: v prokopě 1424

Příspěvekod tencl » sob 29. bře 2014 12:04:40

turinsky píše:
tencl píše:proč se často používají i ve volném prostoru husí krky a ne hladké trubky ?

Husí krk je lehčí, nemusíš ho fixovat. U většiny krabic vylomíš zátku, natlačíš h.k. po třetí závit, drží to pohromadě. Když ve stoupačce kličkuješ kolem existující siloviny, tak se prostě vyhneš. Nemusíš používat klasický KOPOS, dělají se "trapézové", takže vnitřní povrch vypadá jako sada "válečků", drát při protahování prochází trochu volněji. U nás v baráku byly h.k. připravené od stavby, při kabelování nebyl problém ani v nejvyšších patrech (máme switch na půdě), kde je až 9 kabelů (3 patra po 3 bytech). Vždycky taháš jedno patro do velké krabice, potom další patro. Stejně to v těch krabicích fixuješ, pokud nemáš vyloženě kabel pro vertikální pokládku. V 1745 jsme to dělali stejně s tím "trapézovým" h.k., vychází tam 8 kabelů v horním patře (4 patra, jedna stoupačka vždy pro dva byty na patře).


Ta kličkovaná je si myslím u pevné trubky lepší - kolem silových kabelů projdeš a nemusíš sahat moc blízko k nim. V 1745 je ten trapézový husí krk tak zevnitř hladký, že umožní dodatečné zasunutí kabelu ? Jestli jo, tak bychom nemuseli dělat celokabeláže, ale jen "celohusíkrk" do daného patra, mít připravenou cestu a jen třeba jednoho zájemce na patře připojeného.
  • 0

tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: v prokopě 1424

Příspěvekod turinsky » ned 30. bře 2014 1:27:54

tencl píše:bychom nemuseli dělat celokabeláže, ale jen "celohusíkrk" do daného patra


Nebo "celotrubku" :-) V těch téměř rovných třímetrových úsecích mezi patry jsme zatím dali dodělávky i do obyčejného krku. Když vezmeš Cat5e kabel o vnějším průměru okolo 6 mm, to je průřez 28 mm2, k tomu trubku se světlostí (využitelným vnitřním průměrem) 28 mm (616 mm2), tak při počtu 10 položených kabelů máš činitel plnění 280/616 = 0,45. Potíže většinou začínají při plnění 0,6 a 0,8 už nedáš. Víc natěsnáš tenčí kabely (třeba 26 AWG), ale těm se zatím vyhýbám - nají větší odpor na jednotku délky a tím potenciálně větší útlum.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 826
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 26

Re: v prokopě 1424

Příspěvekod samson » ned 30. bře 2014 18:39:17

turinsky píše:Celokabeláž v našem pojetí nemám rád, ................Každé zaříznutí koncovky, každý konektor je zdroj oxidací, přechodových odporů, přechodových napětí, prostě bordelu, který se za nějakou dobu projeví negativně a budeme ho špatně lokalizovat.


Prostě myslím, že je pakárna pokaždé dotahovat kabel z racku až do bytu. Pokud se bavíme o přílišném počtu zaříznutí kabelu tak strukturovaná kabeláž vypadá takto:
switch - patch - patchpanel - kabel - zásuvka - patch - koncové zařízení

Myslím, že bohužel se u nás většinou nepoužívá ani patchpanel, ani zásuvka ... nebo se použije jen jedno z toho. Pak tu máme rezervu na propojovací krabičku na patře.

Prostě se to při jedné práci natáhne všechno. Určitě v patře , kde je aspoň jeden člen či zájemce bych připravil krabičku pro všechny.

K otázce husích krků. Jsou dobré zasekané ve zdi. Pokud jsou volně (byt sem tam přichyceny) tak se to krz ně tahá určitě hůře než krz trbky :-)
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5800
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

Re: v prokopě 1424

Příspěvekod turinsky » pon 31. bře 2014 1:00:56

samson píše:Určitě v patře , kde je aspoň jeden člen či zájemce bych připravil krabičku pro všechny.


Takže pro oba - pokud se nepletu, tak ten barák má tři vchody (1424, 1359, 1360), v každém vchodu tři podlaží a v každém podlaží dva byty.
Z dětství si vzpomínám, že v těch domech nebývaly rozumné stoupačky, zato spousta komínů a větracích šachet, kterými si tenkrát lidi protahovali anténní kabely.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 826
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 26

Re: v prokopě 1424

Příspěvekod mcyrin » stř 02. dub 2014 13:15:27

Tak bych si to shrnul, kdybych to shrnoval špatně tak mě opravte... :-D


V aktuální stavu celokabeláží je riziko (zdroje oxidací, přechodových odporů, přechodových napětí, prostě bordelu). Tedy by to chtělo začít dělat jinak. Beru to jako postupný vývoj k celokabeláži, která bude navržena, tak že zde nebude žádný problém.. :-)
Patchpanel a zásuvka je tedy taky nežádoucí?

Jeden z ideálních stavů je natáhnout do každého patra trubku/HK ,tak aby se tam dali protáhnout kabely do každého bytu v patře.

Dle mého budeme mít 3 druhy domů, co u kterého navrhujete?

1)Starý dům:Je zde stoupačka - stoupačka je volná.

1.1)Starý dům:je zde stoupačka - nedá se skrze ní nic nátáhnout

2) Nový dům: je zde stoupačka - je zde HK připraven na protažení kabelu až do bytů.

3) Starý/novy dům - není zde stoupačka

turinsky píše:Takže pro oba - pokud se nepletu, tak ten barák má tři vchody (1424, 1359, 1360), v každém vchodu tři podlaží a v každém podlaží dva byty.
Z dětství si vzpomínám, že v těch domech nebývaly rozumné stoupačky, zato spousta komínů a větracích šachet, kterými si tenkrát lidi protahovali anténní kabely.


Jo přesně taková zde situace je. :-)

Ono jsem předdomluvil to že bychom to natáhli vedle UPC(díra skrze patro a lišta) a že bychom spolu s tím nechali v naší díře i vedení jejich STA, což se jim líbilo. Ale na druhou stranu jak píšeš, prý do každého bytu vedla ze střechy ocelová trubka - to chce ještě prověřit, protože kdyby tam opravdu byla trubka, tak bychom šli určitě touto cestou a rack bychom nechali na půdě. :-)

Napadlo mě to udělat elegantněji a to, že bychom dali do každého patra sice krabici, ale bylo by tam smotáno třeba 12M kabelu aby si to lidé v případě zájmu natáhli až do bytu bez přerušení. A pokud by se připojili oba v patře, tak by se krabice dala pryč.. :-)
  • 0

mcyrin
 
Příspěvky: 896
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 57

Další

Zpět na Diskuse KI

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'