elektrocentrála

elektrocentrála

Příspěvekod mcyrin » úte 21. črc 2015 8:15:45

Ahoj,

na KI jsem zapomněl přednýst bod s elektrocentrálou.
Je potřeba koupit elektrocentrálu, neb už je občas potřeba. Například dneska, vypadla elektrika jenom v hlavním bodě Q-bytu a všude jinde jde, tedy by se tím vyřešilo připojení X lidí.

Dalším důvodem je výpadek elektriky v K360 který je plánovaný na 31.7.2015 a tam jak to vypadne, tak pojede net pěkně na pikaču a tam by to centrála řešila taky v klidu.. :)

Já jsem v PVfree okoukal, že mají tuto centrálu - lehká, skladná, levná, funkční: http://www.kipor.cz/kipor-ig2000

Ale dávám to raději k diskuzi.
  • 0

mcyrin
 
Příspěvky: 896
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 57

Re: elektrocentrála

Příspěvekod tencl » úte 21. črc 2015 13:28:02

Centrála je dobrá věc, 2kW při 230V utáhnou i sbíječku a ne všude lze od někoho dostat proud.

Bude-li běžet v kotelně, tak ok, ta je větraná a výfuk prostor nezakouří. Když by někdy fungovala venku, je třeba ji nějak chránit proti krádeži (případ jak Stavokompletu úspěšně ukradli běžící centrálu ze stavby si ještě pamatuju). Lze ji dát do těžké svařované konstrukce aby byla těžko odnositelná, případně připevnit k něčemu. Obětovat půl podporáků a trvale ji dozorovat při krizové situaci není ideální.

Při rozsáhlejším výpadku centrála může také nabíjet střídavě řekněme dvě místa s UPS, jakmile místní UPS nabije, tak přeneseš jinam a zase zpět.

Centrály existují i vojenské, například http://www.armypoint.cz/elektrocentrala ... 8/d-91361/ ty levnější s malým výkonem lze koupit ve více kusech pro plošný výpadek.
  • 0

tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: elektrocentrála

Příspěvekod mcyrin » stř 22. črc 2015 9:06:54

Ahoj,

jj toto je další důvod, na staavbách by se to užilo... :-)))

Jop ono centrálu bychom asi hlídat měli... :-)
Aktuálně neběží mochov, protože nám na paneláku vypojili élektriku, tenhle týden to už je po 2 kdy by se centrála hodila.. :-)
Při rozsáhlejším výpadku ( představil jsem si Vaška a Davida) se dá centrála mezi oba a natáhnou se k nim prodlužováky. To samí v paneláku, řešíš většinou switch ve sklepě a antény na střeše...

Vojenská bybyla super na stavbu ale představ si, že by jsi měl táhnout 100Kg na střechu... Ta co jsem jí navrhoval já, tak má 22Kg což je unesitelný.. :-P
  • 0

mcyrin
 
Příspěvky: 896
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 57

Re: elektrocentrála

Příspěvekod tencl » stř 22. črc 2015 9:41:36

Máme tři typy výpadků - páteřní, plošný a místní. Páteřní výpadek znamená, že nějaký počet bodů 24/7 nemá napájení, maximálně všechny. Jak rozsáhlý výpadek páteře chceme překlenout (kolik bodů 24/7 chceme napájet) ? Všechny ? Nebo si stanovíme že maximální výpadek bude na 3 bodech ?

Plošný výpadek je výpadek lokálních uzlů sítě, když se vypne třeba celá Jiřina. Optické převodníky a wifi u lidí stejně nejedou.
Kolik takových bodů chceme napájet ? Má to smysl ? Spíše ne.

Místní výpadek se týká jen bodů mimo 24/7, kde nezaručujeme nic. Tam postačí jedna centrála pro jedno místo, třeba při plánovaných opravách přívodu napájení.

Jako určující vypadá tedy páteřní výpadek - KI nechť určí jak velký výpadek na 24/7 bodech chceme zvládnout, kolik bodů.
__________

K řešení : lze stanovit jeden bod = jedna centrála. Snížit pak leda převážením : máš ponětí nebo lze změřit jaký má příkon každý z bodů 24/7, víš nebo zjistíš jak dlouho se nabíjí a vybíjí UPS v daném místě (neboli zda se dá nebo nedá ušetřit nějaká centrála převážením mezi body). Z toho ti vyleze počet centrál nutných k pokrytí všech bodů 24/7, případně některých bodů.

Pak je třeba najít místa, kam budeš centrály umisťovat a z toho ti vyjde potřebný počet a délka napájecích šňůr, které bychom měli mít předem koupené nebo přinejhorším při šetření domluvené na půjčení kdykoliv během dne (u bodů 24/7 ne že se někdo vrátí z práce a půjčí). Většinou musíš centrálu dát ven, tam je dobrá ta těžká a ošklivá - pro těžší ukradení, z auta či vozíku převezeš rudlíkem. Někde ji hlídat nemusíš a je lepší ta lehká - v Mochově by se dala dát na střechu na nějaké prkno aby se nezničil asfalt a prodlužku spustit dolů.
  • 0

tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: elektrocentrála

Příspěvekod naj.satah » stř 22. črc 2015 10:20:40

Behani s UPSkama je nesmysl i kdyby jeden z nas u toho mel pul dne stravit, protoze:
a) UPS se nevymeni za chodu neb i v nejpokrokovejsi K360 maji jen 3 veci z 5 maji redundatni napajeni
b) APC Smart-UPS 1000VA LCD RM 2U 230V utahne K360 1h a dalsi 3h se nabiji, vazi 29kg a byly by potreba 4 pro bezproblemove obslouzeni
c) Male 500VA co pouzivame by kotelnu neutahly ani 10m :) a nabijeji se 8h
d) Dve UPS za sebou nic neresi. Navic se muze stat ze druha v poradi pojede stejne na baterky protoze z prvni neleze sinus. I kdyz poleze tak se pripravujes o energii nabijenim baterek druhe.

A sedet u centraly nemusi podpora, muze to byt kdokoliv z clenu :)
  • 0

Ať je Únor nebo Leden, Naj Satah je jenom jeden.
Uživatelský avatar
naj.satah
 
Příspěvky: 1367
Registrován: pon 29. črc 2013 22:07:09
Reputace: 8

Re: elektrocentrála

Příspěvekod tencl » stř 22. črc 2015 10:32:00

Ok, dík za vysvětlení. Tedy jeden bod = jedna centrála
  • 0

tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: elektrocentrála

Příspěvekod mcyrin » stř 22. črc 2015 11:36:01

tencl píše:Ok, dík za vysvětlení. Tedy jeden bod = jedna centrála


Ty tedy to chceš řešit rovnou komplexně? Můj názor je, že zatím nemáme žádnou elektrocentrálu a i jedna je pokrok oproti dnešnímu stavu. Koupit hnedka 3 mi přijde nehospodárný, ale třeba se ukáže, že jedna nestačí...

Aktuálně by mi aspoň jedna centrála řešila vždy problém.. :-)

Byl oyb dobrý to vyřešit do 30.7.2015 - to mi vypnou K360...
  • 0

mcyrin
 
Příspěvky: 896
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 57

Re: elektrocentrála

Příspěvekod tencl » stř 22. črc 2015 13:44:07

Komplexně to chci řešit už několik let, aniž bych něco prosazoval, proč myslíš, že u 24/7 byla od počátku diskuze o příkonech ? :-))
Jasně, jsem všemi deseti pro aspoň jednu elektrocentrálu. Tohle je vlákno pro diskuzi, není tu hlasování, tak diskutuji o nejlepším řešení.
Takovém, aby jste jako podporáci nemuseli poslouchat, že něco nefunguje. Buď to bude komplexní řešení hned, a nebo jedna centrála s tím, že počkáme na první větší problém aby bylo evidentní že je to stejně třeba buď řešit pořádně a nebo rezignovat na vyšší spolehlivost sítě.

Je mi jasné, že nyní navrhuješ jednu centrálu a k tomu kabel že vezmeš v případě potřeby tátovi :-)) Kolik ta 22kg centrála stojí ?
  • 0

tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: elektrocentrála

Příspěvekod turinsky » stř 22. črc 2015 20:24:57

tencl píše:Kolik ta 22kg centrála stojí ?


14.800,-.
22 kg váží prázdná, k tomu cca 3,5 kg na palivo. Píší "extrémně tichá, ale 73 dB mi až tak tiché nepřipadá. Zkusil bych se zeptat skautů, jakou používají oni (používají, to vím) - je to taková klasická s trubkovým rámem, hlukově, řekl bych, přijatelná. Za ten trubkový rám se nechá zamknout třeba k nejbližší dopravní značce. Provozování uvnitř kotelny, byť větrané, považuju za zhůvěřilost. Sice to na první pohled nevypadá, ale prostě z toho jde kouř - očadí stěny, natáhne zápach, než se plyny odvětrají, tak to nějakou dobu trvá. Chodit k tomu byť s cílem vypnutí taky nic moc.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 825
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 26

Re: elektrocentrála

Příspěvekod jara3 » čtv 23. črc 2015 19:50:37

turinsky píše:
tencl píše:Kolik ta 22kg centrála stojí ?


14.800,-.
22 kg váží prázdná, k tomu cca 3,5 kg na palivo. Píší "extrémně tichá, ale 73 dB mi až tak tiché nepřipadá. Zkusil bych se zeptat skautů, jakou používají oni (používají, to vím) - je to taková klasická s trubkovým rámem, hlukově, řekl bych, přijatelná. Za ten trubkový rám se nechá zamknout třeba k nejbližší dopravní značce. Provozování uvnitř kotelny, byť větrané, považuju za zhůvěřilost. Sice to na první pohled nevypadá, ale prostě z toho jde kouř - očadí stěny, natáhne zápach, než se plyny odvětrají, tak to nějakou dobu trvá. Chodit k tomu byť s cílem vypnutí taky nic moc.


Zdravím, skauti používají nově Hondu EU10i http://www.hondastroje.cz/produkty/industry/elektrocentraly/tiche-kufrikove-high-tech-elektrocentraly/eu-10i. Naprostá spokojenost, startuje okamžitě a je tichá. Je to příruční zavazadlo, nikde bych ji nenechal bez dozoru.
Předchozí stroj jsme měli něco jako tohle http://elektrocentraly.heureka.cz/scheppach-sg-950/ resp. úplně stejnou ale s logem AL-KO. Každou chvíli se musela seřizovat, vůně jako trabant a napětí lítalo dle libosti...
  • 0

jara3
 
Příspěvky: 21
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0


Zpět na Diskuse KI

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'