Mapa

Dlouhodobé projekty, myšlenky, vize ...

9xRe: V nové mapě už i spoje.

Příspěvekod turinsky » sob 04. led 2014 15:50:32

Samson napsal(a):
mapa se všemy členy je pěkná, ale ne nezbytná. Je to sposta práce, myslím, že by do budoucna asi stačila mapa, kde bude vidět kde je možné připojení a kde budou zaneseny páteřní trasy.

Mně se zanesení všech objektů naopak zamlouvá - asi ne každý člen, ale připojené domy jsou dobré. Každý se může podívat, kde je nejbližší možnost se poradit, domluvit, připojit. Máme v přihlášce, že každý se má snažit připojit přednostně "zemí" (metalika, optika) a každý má svému okolí pomáhat se takovým způsobem připojit. Určitě by bylo zajímavé mít samostatně viditelné sloupky se switchi, kde se dá připojit k optice, a sektory, kam svítí jednotlivé wifiny. To jsou ale náměty na další vyůepšování.

Dnešní mapa se stala kočkopsem. Na jednu stranu jsou tam skoro všichni členové v Jiřině a Zadráze, na druhou stranu jsou tam zakreslení jako wifi spoje, nemluvě o položkách jako Crusader a Ronja. Hodně spojů je popsaných jako "plánovaný spoj", ač jsou dávno funkční nebo dokonce už zrušené.

Prostě se na novou mapu těším, až se s ní bude dát pracovat, že si pak rozdělíme rajóny a vymažeme vše neaktuální a zaneseme platné.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 812
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 23

10xRe: V nové mapě už i spoje.

Příspěvekod naj.satah » sob 04. led 2014 19:59:56

Co se tyka mapy tak mam vyhrady k zakreslovani. Hromadu lidi mate co je co. Dan nebo kdo zakresloval komory/kotelny jako "AP" a ja pak musim vysvetlovat ze se tam bezdratove opravdu nepripoji a ze je potreba kabel.

Jestli tam budo zaneseni cleni nebo ne mi je fuk, hlavni je aby byly smerodatne informace v netadminu.

Apropo mapa se da minimalne ted promazat, data pro mapu se stale prepocitavaji z netadminu.
  • 0

Ať je Únor nebo Leden, Naj Satah je jenom jeden.
Uživatelský avatar
naj.satah
 
Příspěvky: 1366
Registrován: pon 29. črc 2013 22:07:09
Reputace: 8

10xRe: V nové mapě už i spoje.

Příspěvekod samson » sob 04. led 2014 20:26:26

turinsky napsal(a):

Dnešní mapa se stala kočkopsem. ..........


- Dnešní mapa pouze překresluje tu původní. **Tedy se nestala kočkopsem, ale už jím byla. Nerad vidím, když se neuváženými tvrzeními znevažuje práce jiných!**

- Sedněte si na KI a dohodněte se, jak by měla mapa vypadat, aby FIlip nedělal případně zbytečnou práci.

- Ideálně by někdo mohl dát do pořádky typy bodů (jak píše Satah) a k tomu asi bude potřebovat pomoc chmeleje (kdyby bylo nutné aktualizivat či přidat typ bodu).

příspěvek upravil Samson: 04.01.2014 19:28:21
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5786
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

11xRe: V nové mapě už i spoje.

Příspěvekod turinsky » sob 04. led 2014 20:50:24

Samson napsal(a):
Nerad vidím, když se neuváženými tvrzeními znevažuje práce jiných!

Sedněte si na KI a dohodněte se, jak by měla mapa vypadat, aby FIlip nedělal případně zbytečnou práci.


Určitě se nikdo nesnaží znevažovat práci druhého. Mapa je prostě potřeba jako platforma, na tu se těšíme, abychom s ní mohli pracovat. Obsah se čte z netadminu, tak ho doplní/zkorigují ostatní (ti, kdo znají místní poměry ve svém okolí).

Satah má pravdu v tom, že body v mapě jsou zařazené do kategorií tak, jak v době naplňování číselník dovolil. Je to prostě aktuální stav, který můžeme vylepšit, pokud chceme. Už v minulosti jsem (doufám) psal, že by se hodila nejmíň jedna kategorie navíc, protože teď končíme u "czela.net Ostatní", kde máme zanesené hospody, cizí sítě (Breeznet, MyWeb), šachty, některé přístupové komory. Když Dan zakresloval trasy pro optiku, tak nové přístupové komory zapsal jako "czela.net Uživatelé" buď proto, že je to default, nebo proto, že ty komory nepasují mezi ty hospody a cizí sítě. Zaveďme kategorii "Jiné" nebo "Ostatní" (bez "czela.net"), tam přesuňme ty hospody a cizí sítě. Pak můžeme přístupové komory, rozvaděče a další přeznačit na "czela.net Ostatní". Hlásím se k tomu, ale rád bych "svůj rajón" řešil wysiwyg i s aktuailizací souřadnic.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 812
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 23

12xRe: V nové mapě už i spoje.

Příspěvekod mcyrin » sob 04. led 2014 22:23:23

Jo určitě by to chtělo další kategorii, jsem jedině za. :-)

Možná bych chtěl k rozvaděčům dát linky do wiki, kde je dokumentace sítě... Až jí Kovak dodělá, tak by měla být po celý síti.
Což by ulehčovalo práci - jdu někam někoho připojit a kouknu se do mapy, přes ní přímo do dokumentace a vidím co mám udělat pro připojení daného chlapíka. :-)

http://www.czela.net/wiki/index.php/Jirina

  • 0

mcyrin
 
Příspěvky: 881
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 51

13xRe: V nové mapě už i spoje.

Příspěvekod turinsky » sob 04. led 2014 23:00:23

mcyrin napsal(a):
Možná bych chtěl k rozvaděčům dát linky do wiki, kde je dokumentace sítě.


To můžeš. do popisu dáš odkaz do wiki, v mapě klikneš na bod, zobrazí se Ti popis, označíš odkaz, klikneš pravým tlačítkem, nabídne se Ti "Přejít na adresu ...", klikneš a máš wiki v nové záložce. Právě vyzkoušeno v Chrome verze "31.0.1650.63 m".
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 812
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 23

nová mapa

Příspěvekod Filip » ned 12. led 2014 17:47:45

Nevšiml jsem si, že se tady živě diskutuje, tak reaguju se zpožděním. Dorazím dnes v 19:30 na KI, tak podrobnosti kdyžtak probereme tam.

Současná mapa bere data z Netadmina (doufám) ze stejných tabulek, jako předchozí Flashová mapa. Na té nové mapě je na první pohled vidět, že spousta spojů je špatně označených (dávno funkční spoje jsou označené jako plánované) a spousta bodů je zařazena ve špatných kategoriích. Já jsem tomu původně nevěřil a po zprovoznění téhle verze mapy jsem to zkoumal, jestli ta data v DB neinterpretuju špatně, jestli se přesnější data nedají zjistit někde jinde -- ale zdá se, že se zobrazuje správně to, co je v DB, že je to opravdu problém v datech v Netadminu a že se to bude muset ručně opravit. Když už se na ta data bude sahat, asi by bylo dobré dopředu si říct, jaké tam chceme typy spojů a bodů, a ty opravy dělat už načisto.

Jinak moje představa, jak by mapa měla cílově fungovat, je tato:
* Nový člen si zadá adresu, kde bude připojen (případně se použije kontaktní adresa, pokud je stejná), k té se podle katastru dohledají souřadnice a umístí se bod. Jedině pokud to bude nějaký speciální případ (např. připojení z místa, které nemá adresu), zadá se umístění bodu ručně.
* Pokud bude připojen přes WiFi, zadá v Netadminu, k jakému AP je připojen. Tím se automaticky vytvoří spoj, protože víme, kde AP je a zda je to 2.4, 5 GHz nebo něco jiného.
* Pokud bude připojen optikou, zadá komoru, ze které k němu fyzicky vede optické vlákno. Spoje mezi komorami už v mapě budou, takže se automaticky vytvoří trasa až k aktivnímu prvku, do kterého to optické vlákno je zaústěné -- a po trase budou vidět všechny komory a kabely, kterými ta trasa prochází.

Tím by se měla odstranit určitá dvojkolejnost, která teď v datech je. V Netadminu je údaj, kam je který počítač připojen, ale v mapě může být spoj namalovaný úplně někam jinam.
  • 0

Filip
 
Příspěvky: 423
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 13

Re: nová mapa

Příspěvekod turinsky » ned 12. led 2014 18:46:48

Filip Jirsak napsal(a):
* Nový člen si zadá adresu, kde bude připojen (případně se použije kontaktní adresa, pokud je stejná), k té se podle katastru dohledají souřadnice a umístí se bod. Jedině pokud to bude nějaký speciální případ (např. připojení z místa, které nemá adresu), zadá se umístění bodu ručně.
* Pokud bude připojen přes WiFi, zadá v Netadminu, k jakému AP je připojen. Tím se automaticky vytvoří spoj, protože víme, kde AP je a zda je to 2.4, 5 GHz nebo něco jiného.
* Pokud bude připojen optikou, zadá komoru, ze které k němu fyzicky vede optické vlákno. Spoje mezi komorami už v mapě budou, takže se automaticky vytvoří trasa až k aktivnímu prvku, do kterého to optické vlákno je zaústěné -- a po trase budou vidět všechny komory a kabely, kterými ta trasa prochází.


No, je otázka, zda ten člen dokáže pojmenovat komoru nebo sloupek. Asi to bude muset vyplnit/opravit patron nebo podpora. Když se spoj vytvoří jako přímá čára, tak se kolem sloupků vytvoří "pampelišky". Ale budou určitě přínosné - hned víš, kdo další může být postižený poruchou. Ale co bytovky, paneláky. U nás je připojených 22 členů v jednom domě.

Filip Jirsak napsal(a):
Tím by se měla odstranit určitá dvojkolejnost, která teď v datech je. V Netadminu je údaj, kam je který počítač připojen, ale v mapě může být spoj namalovaný úplně někam jinam.


Jo, tahle dvojí data končí tím, že body mapy jsou neaktuální, členové i patroni aktualizují jen data člena.

Já lobuju za to, aby se daly editovat souřadnice bodů, abychom mohli upřesnit polohy toho, co je v zemi, na střechách. Jo, a pozor, ty body "cestují", když měním zvětšení.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 812
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 23

2xRe: nová mapa

Příspěvekod samson » pon 13. led 2014 9:28:40

> turinsky napsal(a): ............Ale co bytovky, paneláky. U nás je připojených 22 členů v jednom domě.

Právě proto si nemyslím, že je tak důležité mít ve veřejné mapě každého člena.

Mapa už není tak důležitá pro nového zájemce o členství. Postupy vázané na mapu vznily v době kdy byli všichni pouze na wifi. nyní je situace úplně jiná.

Hrálo si s tím více lidí ... co třeba něco takového : https://maps.google.cz/maps/ms?msid=201504409239628478226.0004d64f4560f525c6b44&msa=0


> Jo, a pozor, ty body "cestují", když měním zvětšení.

Myslím, že to Filip stále přepočítává ze starých souřadnic. Až to bude uložené v GPS tak by to cestovat nemělo.

Jsem rád, že tu ta diskuze je ... mě v práci nejde pořádně ICQ přes které jsem o mapě s Filipem diskutoval ... tak diskutujme :-)
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5786
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

úpravy v mapě

Příspěvekod Filip » ned 02. úno 2014 14:13:57

Editovatelnou verzi mapy dám na web příští týden, ještě tam musím nějaké věci doladit. Zatím jsem dal na web verzi, kde je upraveno pár drobností:
* Při přístupu přes http://www.czela.net/map/ se mapa roztáhne na celou výšku okna. Při přístupu bez www to zatím nefunguje, bude se muset upravit způsob vkládání iframe.
* Upravil jsem názvy mapových vrstev, aby byly v souladu s číselníkem v Netadminu. V editovatelné verzi mapy ale už nebudou jednotlivé vrstvy oddělené, nevidím důvod k tomu vypnout si třeba spoje na 10 GHz.
* Uživatelské body, spoje uživatelů a uzly se zobrazují jen při větším přiblížení mapy.
* Informace o bodu nebo spoji se nezobrazují v bublině nad bodem, ale v postranním panelu. Zároveň je tam trvalý odkaz na daný bod/spoj.
* Při kliknutí na bod nebo spoj se s mapou nijak nehýbe. Tj. když se klikne na dlouhý spoj, nestane se, že by se celá mapa oddálila, aby byl spoj vidět celý.
* Odkazy je možné dávat jak na body, tak na spoje.
  • 0

Filip
 
Příspěvky: 423
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 13

PředchozíDalší

Zpět na Rozvoj

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'