Upgrade na 10GBit

co je na síti

Upgrade na 10GBit

Příspěvekod mcyrin » stř 08. led 2014 0:30:54

Ahoj,

* chtěl bych otevřít pomalu diskuzi o upgradu naší sítě na 10Gbit a to jedinýho důvodu. Cca za rok nám končí smlouva s O2 a poté budeme velmi blízko k novému okruhu 10Gbit do Sitelu za velice výhodných podmínek, toliko k úvodu.


* Asi by chtělo nejdříve se shodnou, jak navrhneme topologii sítě - jestli budeme mít 2 centrální body, který mezi sebou budou komunikovat po 10Gbit a dál to poženeme skrze 1-2Gbity. - Plácnul jsem sem první věc co mě napadla jako návrh v jakých rovinách se asi musíme dohodnout...



* No poté se bude chtít trochu pobavit o upgradu routerů(RB) na naší síti. Např jsem zjistil po dlouhém dumání a testování (no blbcovi to prostě nedojde z logiky veci :-D ) že routerům dělají problémy malé packety, naštěstí jich nechodí moc. Ale po náročném testování jsem zjistil že není reálné skrze RB450G protlačit když řeší hospot víc jak 100Mbit, když packety RB450G pouze přehazuje tak utáhne až 250Mbit (RB u Davida). Další věc je, že pokud RB je u 80% tak je na pokraji své propustnosti, chtěl bych ještě v praxi vyzkoušet RB1200 co dokáže utáhnout, to jsou moje poznatky z praxe. Na to navazuje jaké rychlosti budeme cca chtít dostat ke členům. Dle mého by to chtělo co nejvyšší.


* **Naposled bychom se měli pobavit jak to protlačit skrze hrompáce, případně více BGPček... - Vím o tom kulový, ale skusím na VH NFX sbalit sebou do kufru Dannyho aby nám s tím pomohl - namontujte do Skladu tu mříž... :-D**





příspěvek upravil mcyrin: 07.01.2014 23:31:54
  • 0

mcyrin
 
Příspěvky: 896
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 57

Re: Upgrade na 10GBit

Příspěvekod tencl » stř 08. led 2014 1:47:21

+ nemá cenu jít jen na jednotky Gbit pro malý rozdíl v ceně. 10Gbit ale už chce zařízení která to ustojí. Dost sdružení z NFX 10G přípojku už má, takže zkušenosti možno nabrat i tam.
+ není jasné, zda budeme chtít mít záložní okruh optikou - aspoň gigové kapacity na několik let
+ topologie by měla zahrnout kotelnu Stankovského, kde máme 24h přístup a dostatek prostoru
+ 24h nepřístupná kotelna Na Stráni může být pro 10G pasivním uzlem bez aktivních (páteřních) prvků
+ rychlosti se budou posouvat z centra do okrajů, tedy s 10G páteří okrajově souvisí i případný upgrade návazných spojů na 1Gbit
  • 0

Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: Upgrade na 10GBit

Příspěvekod turinsky » stř 08. led 2014 1:54:22

Budu kritický - pomalu končí smlouva s O2 a jsme rádi, když kapacitu spoje 600 Mbit využijeme na 70%. Není to málo, ale 10 Gbit je šestnáctinásobek toho, co máme teď. Matematicky vychází 10 Gbit při rozdělení na 1000 členů jako 10 Mbit ke každému, ale víš dobře, že takhle se propustnost sítě resp. rychlost internetu nechová.

Pokud bychom takhle masívně posílili hlavní spoj, tak nás to bude logicky motivovat k posílení routerů (a celé infrastruktury), kde to jen jde. To bude stát nemalé prostředky a úsilí při poměrně malém efektu pro jednotlivé členy sdružení. Přitom dost prvků v síti je relativně nových a rozhodně neindikují sklony ke konci živostnosti.

Zkrátka bych ještě tak tři až pět let pokračoval v trendu zlepšování celkové kvality sítě a přívod bych posiloval někam k max. 2 Gbit, pokud by tedy rozdíl proti 10 Gbit nebyl nakonec směšně malý.

  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 828
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 29

2xRe: Upgrade na 10GBit

Příspěvekod tencl » stř 08. led 2014 1:58:42

Okruh 2Gbit/s a 10Gbit/s stojí stejně.
  • 0

Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

2xRe: Upgrade na 10GBit

Příspěvekod mcyrin » stř 08. led 2014 2:01:10

turinsky napsal(a):
Zkrátka bych ještě tak tři až pět let pokračoval v trendu zlepšování celkové kvality sítě a přívod bych posiloval někam k max. 2 Gbit, pokud by tedy rozdíl proti 10 Gbit nebyl nakonec směšně malý.



Rozdíl 600Mbit ku 10Gbit je směšně malý a to tak že opravdu...
O2 je jedno jestli ti dá 2Gbit nebo 10Gbit... Protože stejně tam použijí 10Gbit SFP protože si na nás nebudou plácat dvě vlákna...

Máš pravdu že náš tok je malý, ale můj názor je ten že je to limitací RB potažmo Hrompácem - Ten má Gbitovou sítovku a všechna data musí téct dovnitř a ven a taky opačně.
Ve chvíli kdy máme špičku 450Mbit(to je sprůměrovaná hodnota v grafu!) teklo sítovkou 900Mbit HD.


Technická: když je 1Gbit sítovka, je to Full duplex nebo HD??? nechce se mi to už nikde hledat...

příspěvek upravil mcyrin: 08.01.2014 01:02:10
  • 0

mcyrin
 
Příspěvky: 896
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 57

3xRe: Upgrade na 10GBit

Příspěvekod turinsky » stř 08. led 2014 2:37:30

mcyrin napsal(a):
když je 1Gbit sítovka, je to Full duplex nebo HD???

Pokud se nepletu, tak FD. Záleží to víc na "drátech" okolo ní. Pokud ji připojíš čtyřmi páry, tak dá gigabit v každém směru. Jakmile ti ale v celé trase chybí jeden drátek (zlomil se, mrška :-) ), tak jdeš na half duplex a dost možná na 100 Mbit, protože jsem nenašel na žádném switchi volbu 1000 Mbit/HD
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 828
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 29

2xRe: Upgrade na 10GBit

Příspěvekod samson » stř 08. led 2014 9:35:34

turinsky napsal(a):
Budu kritický - pomalu končí smlouva s O2 a jsme rádi, když kapacitu spoje 600 Mbit využijeme na 70%.


Tady bych si dovolil trochu nesouhlasit .... nedávno jsme měli maximální tok 520 MB - mám schovaný obrázek. To je 86%, ale opticky už je to jen kousek od meze 600 Mb.

Je potřeba se zamyslet, jestli nám 1 Gb bude na další tři roky stačit. Je možné že ne. Tento rok předpokládáme nárůst o dalších 100 členů. Tedy bych nerad na několik let dopředu dělal linku co vím, že nebude stačit. I kdybychom volili 2 Gb tak stejně bude potřeba řešit HW. Je pravda že HW pro 2x1Gb je cenové jinde než 10 Gb. Ale bude to až za rok. Tedy máme čas se na to připravit.

Byl jsem původně s nárůstem pesimista, ale spolu s IPTV a zvyšujícím se podílem multimedií přes Internet bych také volil 10 Gb.
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5802
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

3xRe: Upgrade na 10GBit

Příspěvekod tencl » stř 08. led 2014 10:27:21

Minule jsi Samsone ty spolu s radou/infra zvolili správně rychlost 600 i délku závazku, bude tak akorát stačit jak se ukazuje, to bylo dobré. Já byl vždy optimista, a volil bych tenkrát gigo :-)

Ono po lince 10G půjde v praxi zpočátku určitě nějaká jednotka giga, ale délka smlouvy může být i delší - Matěj předestřel svou vizi, a když budeme dělat nějaké investice v páteřních bodech, tak ji můžeme vzít v potaz už nyní. A líbí se mi, že tu je po čase nějaká zajímavá vize, s dostatečným předstihem můžeme přemýšlet o hračkách, topologii, velikosti a druhu zálohy...
  • 0

Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

4xRe: Upgrade na 10GBit

Příspěvekod samson » stř 08. led 2014 14:28:54

dan_tencl napsal(a):
Minule jsi Samsone ty spolu s radou/infra zvolili správně rychlost 600 i délku závazku, bude tak akorát stačit jak se ukazuje, to bylo dobré. Já byl vždy optimista, a volil bych tenkrát gigo :-)

Ono po lince 10G půjde v praxi zpočátku určitě nějaká jednotka giga, ale délka smlouvy může být i delší - Matěj předestřel svou vizi, a když budeme dělat nějaké investice v páteřních bodech, tak ji můžeme vzít v potaz už nyní. A líbí se mi, že tu je po čase nějaká zajímavá vize, s dostatečným předstihem můžeme přemýšlet o hračkách, topologii, velikosti a druhu zálohy...


Sice je zprofanované našimi poslanci, ale myslím že by nebylo od věci udělat pracovní skupinu "Páteř a 10Gb", kde by byli tak 3-4 lidi z KI a podpora, která (ta skupina) by udělala návrh budoucího řešení. Na KI sice vždy nechodí plný počet lidí, ale i tak je tam dost rušivých názorů okolo ... třeba když se tam přijdu podívat :-)

Skupina by se samozřejmě scházela mimo sezení KI.

Na vyřešení takového systémového úkolu mi přijde pracovní skupina efektivnější.

příspěvek upravil Samson: 08.01.2014 13:30:35
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5802
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

5xRe: Upgrade na 10GBit

Příspěvekod mcyrin » stř 08. led 2014 15:35:06

Samson napsal(a):
Sice je zprofanované našimi poslanci, ale myslím že by nebylo od věci udělat pracovní skupinu "Páteř a 10Gb", kde by byli tak 3-4 lidi z KI a podpora, která (ta skupina) by udělala návrh budoucího řešení. Na KI sice vždy nechodí plný počet lidí, ale i tak je tam dost rušivých názorů okolo ... třeba když se tam přijdu podívat :-)

Skupina by se samozřejmě scházela mimo sezení KI.

Na vyřešení takového systémového úkolu mi přijde pracovní skupina efektivnější.

příspěvek upravil Samson: 08.01.2014 13:30:35


To sice jo, ale skončí to jako optická komise... Spíš bych to dal KI jako hlavní úkol číslo 1... Sice na KI jsou rušivý živly, ale přijde mi to že toto musí bezpodmínečně vyřešit a udělat vizi. Udanej směr má vzniknout zde z fora... Zatím jsme se bavili jestli jo nebo ne. Ale prostě chce to vyřešit jak to odroutovat, jestli budeme mít NFX na páteři a na ní to rovnou silnejma strojema odroutujeme či jak... Poptám to na NFX...
  • 0

mcyrin
 
Příspěvky: 896
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 57

Další

Zpět na Původní diskuse

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'