node Stankovského

Re: node Stankovského

Příspěvekod amia2 » pát 23. říj 2015 21:32:39

... proč není součet malý, střední a veliký UPSky roven celkovému odběru.

1) do zdí a drátů v budce zatéká, tudíž nějaký svodový proud navíc odtéká :)
2) liší se harmonické zkreslení proudu a napětí případně účiník pro každou UPSku se zátěží, takže wattmetr ukazuje pokaždé trošku jinak
3) wattmer je lowcost a má přesnost kolem 3 %, tudíž součet odběrů v rámci nejistot měření sedí
4) wattmetr není úplně lowcost, má přesnost 1 %, ale definovanou z rozsahu plus nějaké drobné z měřené hodnoty. Ale při měření byl použit velký rozsah, takže se opět dostáváme na přesnost měření hodnoty kolem 3 % ...
5) u jednotlivých UPS se měřil odběr zařízení za UPSkou, samotná UPS také něco žere (ty nejlepší jen pár wattů při nabitých bateriích)
6) zátěže jednotlivých UPS se určovaly pomocí hodnot na displejích UPSek a celkový odběr něčím jiným, tudíž chyba měření může být pro některé UPS značná
7) už mě nic nenapadá, ale předpokládám, že správně bude odpověď č. 8 :D
  • 0

amia2
 
Příspěvky: 12
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

Re: node Stankovského

Příspěvekod turinsky » sob 24. říj 2015 13:13:30

mcyrin píše:Update k UPSkový reformě:
Nově jsme zapojili CCRko (má 2 zdroje) ještě do malý UPSky, at to je posychrovaný.

No, naši síťaři dávají druhý zdroj vždycky rovnou na zásuvku - kdyby se něco stalo s UPS, tak ať zařízení naběhne s obnovením elektřiny. Nejspíš vědí, proč takhle uvažují. Některé UPS dělají to, že když se vypnou na vybití baterek, tak po obnovení "šťávy" nedají proud spotřebiči, dokud se samy nenabijí na určitou úroveň - pak trvá obnovení funkce síťového prvku o to déle.

Jinak bacha na jednu "schopnost" ú-pé-esek z nižších cenových skupin. Když napájí spotřebič z baterek a mezi tím se obnoví napájení, tak začnou nabíjet baterky a současně pokračují v napájení spotřebiče, čímž se reálně zvýší odběr ze zásuvky na dvoj- i vícenásobek toho, co si bere switch/router/server za normální situace. V "lepším" případě to vyrazí pojistky, takže po naběhnutí elektřiny ze sítě paradoxně padne síť. V horším případě se stane to, co jsme si vyzkoušeli v práci - pojistky to udržely, protože jednotlivé UPS byly napájené z různých fází, ale "neudýchal" to střední vodič ("nulák"), takže ve výsledku přišel ke slovu minimax, odvětrání, vysušení, kontrola, ... prostě skoro celý den bez serverovny.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 827
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 29

Re: node Stankovského

Příspěvekod turinsky » sob 24. říj 2015 13:29:59

amia2 píše:2) liší se harmonické zkreslení proudu a napětí případně účiník pro každou UPSku se zátěží, takže wattmetr ukazuje pokaždé trošku jinak

V podstatě jsi blízko. Už jsme to tady probírali s Damanem. Aby ses dobral souměřitelných výsledků, musel bys použít laboratorní vybavení takřka z Křižíkovy doby - pěkně ručičkový wattmetr se zkříženými cívkami a k tomu správné zapojení zátěže (napěťová cívka paralelně k zátěži, proudová cívka v sérii se zátěží). Jen tak si budeš jistý, že měříš efektivní hodnoty napětí i proudu a jejich kombinace zohledňuje fázový posun (účiník). U elektronických přístrojů máš problém, že většinou měří vrcholovou či střední hodnotu (napětí nebo proudu) a přepočítávají na efektivní za předpokladu přesně sinusového průběhu, který s pulzními zdroji nikdy nedosáhneš.
I při nejdražším vybavení nesmíš zapomenout na přítomnost chyb měření a jejich propagace (ne sčítání :!: ).

Jinak nemám pocit, že rozdíl 350-342=8W při té měřené hodnotě 350W, což činí 800/350=2,3% by byl až tak významný.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 827
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 29

Re: node Stankovského

Příspěvekod mcyrin » úte 01. lis 2016 21:03:28

Ahoooj,

dneska chlapy ze Sitelu zvládli to, co jsme si my nedokázali ani představit. Dokázali zafouknout SM kabel z kotelny Staňkovského do kotelny Na Stráni. Byl to sice trošku boj, ale zvládlo se to. Do trubky chlapy pouštěli 14Barů a kabel posledních 30 metrů s vysokým tlakem poposkakoval o cca 2M a poté bylo potřeba znovu trubku natlakovat. Ale nakonec se to zvládlo, aníž by se trubka musela někde rozpojovat - toho jsme se všichni báli. :-))

Zatáhli jsme taky kabel mezi kotelnou stankovského a 1581, ale to bylo takové více nudné (šlo to samo). :-)))

mezikotelna.png
mezikotelna.png (977.9 KiB) Zobrazeno 8822 krát
  • 2

mcyrin
 
Příspěvky: 896
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 57

Re: node Stankovského

Příspěvekod sixtyn » úte 01. lis 2016 22:29:16

mcyrin píše:Ahoooj,

dneska chlapi ze Sitelu zvládli to, co jsme si my nedokázali ani představit. Dokázali zafouknout SM kabel z kotelny Staňkovského do kotelny Na Stráni.


Tak...paráda. A je na 10let vystaráno. Dobrá práce.... :D
  • 0

sixtyn
 
Příspěvky: 927
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

Re: node Stankovského

Příspěvekod samson » stř 02. lis 2016 9:09:57

mcyrin píše:......SM kabel z kotelny Staňkovského do kotelny Na Stráni. .

Ta trasa co Matěj nakreslil je dost zjednodušená ... ve skutěčnosti je tam více ohybů a dokonce jedna "smyčka" ... vím to ... byl jsem u toho, když jsme ji tam udělali :-) ... tedy o to více smekám, že se to povedlo !!!
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5801
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

Re: node Stankovského

Příspěvekod chmelej » sob 05. lis 2016 10:19:53

Super! tak to jsou borci.
  • 0

Uživatelský avatar
chmelej
Administrátor
 
Příspěvky: 1018
Registrován: úte 16. črc 2013 16:08:45
Reputace: 3

Předchozí

Zpět na Vlákna jednotlivých node

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'