node Stankovského

Re: node Stankovského

Příspěvekod naj.satah » čtv 04. zář 2014 19:49:48

Necht si natahne kabel do 2 (3?) patra ke switchi, ale rozvody chteji uplne predelat. Nebezi to idealne.

Puvodni spoj prevodnik-pojitko jsme prerusili PoE switchem (RB250GS), byli tam dva cleni a uz neni ani jeden.
  • 0

Ať je Únor nebo Leden, Naj Satah je jenom jeden.
Uživatelský avatar
naj.satah
 
Příspěvky: 1367
Registrován: pon 29. črc 2013 22:07:09
Reputace: 8

Re: node Stankovského 1584

Příspěvekod daman » čtv 04. zář 2014 22:02:47

Škoda, že už tam nemáme nikoho. To jim někdo nabídl lepší cenu, že odešli? Vždyť jim optika vede sklepem, takže by mohli mít v pohodě třeba 100Mbit :o

Před chvílí jsem se tam byl podívat (ale předtím, než jsem četl příspěvek), takže jsem 2/3.patro nezkontroloval. Do bytů vede spoustě lidem ethernet, to jim tam roztahal někdo jiný?

Já řeším 7. patro, přímo pod střechou. Na střeše máme nějaké pojítko, pokud vím. Takže by k němu mohl vést kabel, ne? A tím pádem by bylo jednodušší napojit se třeba na druhý port (jestli je to víceportový mikrotik) ...
  • 0

daman
 
Příspěvky: 706
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 109

Re: node Stankovského

Příspěvekod naj.satah » pát 05. zář 2014 10:29:23

Neni to mikrotik, ani UBNT ale prastare profi pojitko misto ktereho chci Alcomu.
  • 0

Ať je Únor nebo Leden, Naj Satah je jenom jeden.
Uživatelský avatar
naj.satah
 
Příspěvky: 1367
Registrován: pon 29. črc 2013 22:07:09
Reputace: 8

Re: node Stankovského

Příspěvekod daman » pát 05. zář 2014 10:53:16

OK, takže tím pádem bychom mohli, až tam budeme dávat Alcomu na spoj na vodárnu do Káraného, před ní předřadit třeba RB250GS a natáhnout kabel z budniku dolů do 7.patra. To by relativně bezbolestně řešilo situaci.
  • 0

daman
 
Příspěvky: 706
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 109

Re: node Stankovského

Příspěvekod mcyrin » pát 05. zář 2014 11:02:29

daman píše:OK, takže tím pádem bychom mohli, až tam budeme dávat Alcomu, před ní předřadit třeba RB250GS a natáhnout kabel z budniku dolů do 7.patra. To by relativně bezbolestně řešilo situaci.


Hele asi to takhle nechci, sice ti to ulehčí práci, ale chci před pojítkem do oblasti Káranýho co nejmíň aktivních prvků - tímhle by jsi mi tam přidal jeden. Pokud je ve třetím patře switch, jsem za to, aby se to natáhlo ze třetího patra.
Stále je to lepší jak ve věžácích, kde je switch ve sklepě a občas se ti někdo připojí z jedenáctého patra. ;-)
  • 0

mcyrin
 
Příspěvky: 896
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 57

Re: node Stankovského

Příspěvekod daman » pát 05. zář 2014 11:08:53

mcyrin píše:
daman píše:OK, takže tím pádem bychom mohli, až tam budeme dávat Alcomu, před ní předřadit třeba RB250GS a natáhnout kabel z budniku dolů do 7.patra. To by relativně bezbolestně řešilo situaci.


Hele asi to takhle nechci, sice ti to ulehčí práci, ale chci před pojítkem do oblasti Káranýho co nejmíň aktivních prvků - tímhle by jsi mi tam přidal jeden. Pokud je ve třetím patře switch, jsem za to, aby se to natáhlo ze třetího patra.
Stále je to lepší jak ve věžácích, kde je switch ve sklepě a občas se ti někdo připojí z jedenáctého patra. ;-)


Dobrá, tomu asi rozumím. Jak se natahují kabely v paneláku přes patra? Prochází se stoupačkama kolem elektroměrů nebo se prostě udělá 7-3, tedy 4 díry ve stropech na chodbách? Pokud by se to tahalo bez vrtání, je k tomu nutný souhlas společenství vlastníků/družstva? Kdo už to dělal a má s tím zkušenosti?
  • 0

daman
 
Příspěvky: 706
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 109

Re: node Stankovského

Příspěvekod tencl » pát 05. zář 2014 15:44:35

Nájemníci když si tahají svůj kabel, tak musí mít svou dohodu s vlastníkem domu. Ty jako czela musíš mít souhlas vlastníka dřív, než někam dáš kabel nebo vrtneš do domu, na optiku nejlépe typizovanou dvacetiletou smlouvu. Když vedeš ethernety chodbou (úniková cesta), tak bezhalogenové lišty, proto vést raději stoupačkou kolem elektriky nebo za ní. Zkusili jsme tahat husí krky, ale to se tahá blbě a dodatečně obtížně protáhneš, lepší jsou elektrikářské hladké trubky, pravidelně připevněné, s dostatečnou kapacitou. Kde to nejde, by byl lepší optický riser kabel. Centrální bod pro dům bývá v rozvaděči 6-10U, napájený s jističem, aby se tam dal vložit časem pořádný switch a každého stáhnout do něj. Switch ve stoupačce nemá co dělat, když si ho tam dají členi, tak to není náš problém, ale když ho tam dá czela, tak ručí za škody a pojišťovna to pak bude chtít po nás uhradit. Prvotní instalace se dělaly stylem sohoswitch do stoupačky a převodník kamkoliv na prkno ve sklepě nebo na skříň na chodbě, to už doufám se nevrátí. Když něco vysílá nahoře, tak klidně protáhnout vlákno a provařit ho bez aktivních prvků v domě až do kotelny.
  • 0

Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: node Stankovského

Příspěvekod turinsky » sob 06. zář 2014 19:10:59

No, za mě 2 věci:
1. Snažit se mít jedno místo s napájením, aby se dal změřit odběr, případně deklarovat revize. Je to pro nás jednak pojistka (aby po nás někdo nechtěl náhradu škody třeba při zahoření elektřiny na okruhu, na kterém máme něco připojeného mimo vlastní jištění), jednak jistota, že víme, kde to vypnout/resetovat, a máme k tomu přístup.
2. Souhlas s Matějem - co nejméně narušovat uplink páteřních prvků lokálním provozem.
3. Jestli máme něco na střeše, tak tam je nejspíš instalace v souladu s normou (hlavně oddělené datové kabely od silového rozvodu). Smlouva se týká prvků v našem vlastnictví (optika, switch, pojítko na střeše) - ta nejspíš existuje, když tam ty prvky jsou. Mezi patry se prochází elektrickou stoupačkou, je průchozí. Bacha na to, že TP kabely se dělají pro horizontální nebo vertikální rozvody, většinou máme ty horizontální - měl bys je průběžně v patrech upevnit, aby se nevytahovaly. V menších domech (pumpa, penny) jsem se na páskování vykašlal, ale v každém patře jsem dával krabici, ze které se dá odbočit, v té krabici se kabel vždycky nějak zkroutil, takže tím je nějak rozložený tah od gravitace. V patře se tahají kabely, jak to jde. V panelácích bývá problém, v bytovkách bývají husí krky s domovním telefonem nebo O2 telefonem, takže se do dá protáhnout existujícím husím krkem. Nevím, zda byty jsou v osobním, družstevním nebo obecním vlastnictví. Dotyčný člen by měl mít souhlas vlastníka na vedení kabelu ve společných částech, hlavně pokud by se muselo lištovat - je to viditelný zásah do společné části domu. Když to není vidět, tak spíš platí, že kdo se moc ptá, moc se dozví ...
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 827
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 29

Re: node Stankovského

Příspěvekod mcyrin » čtv 22. říj 2015 23:55:16

Dneska nám ze Satahem došla trpělivost na 1581 - vypadávala tam elektrika 2x týdně a shazovalo nám to půlku sítě cca na 20min - což je špatně, nejdříve jsme nechali vyměnit jistič, kterej je dle nás byl špatnej, což nepomohlo...

Dneska jsme naběhli na 1581 a udělali jsme UPSkovou reformu, vše musí být předimenzováno, aby to vydrželo nějakou chvilku výpadku - čas než stihneme nahodit jistič, neb to né vždy jde do 5 minut.. :-)

Dotáhli jsme na na 1581 UPSku od Pšandy (smart ups 1500) a ve starých jsme vyměnili baterky, pak po chvíli hádek ze Satahem jsme se dohodli na rozložení záteže mezi upsky.

Malá UPSka - BACK-UPS-C8-650

Siklu - Toušen
Konwes - Zápy
Převodník - 100Mbit záloha Na Strán

Střední UPSka - BACK-UPS-RS 800

Gin - Záložní hlavní router
Toughswitch - PoE periferie
Amálka - sekundární DNS + monitoring

Velká UPSka - SMART UPS 1500

Křemílek - Node Stankovského + Vlan 160
Cisco - Páteřní switch 1581
Ray2 17ghz - Jiřina
Pivo - Router pro Jiřinu a Káraný
Alcoma - Mochov

Tato UPSka má zatížení 12% a měla by vydržet 120min bez elektriky.. :-)

------------------------------------------------------------------

Rovnou jsme si v 21:14 vyzkoušeli test UPSek - vypadla elekrika. Jediný co se zahrizlo, byl Křemílek - někde se stala chyba. Jinak mi Vašek hlásil, že zadráha jela, takže se UPSková reforma povedla... :-)


Zejtra budeme řešit s nějakým elektrikářem co je v 1581 špatně.. :-/
  • 2

mcyrin
 
Příspěvky: 896
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 57

Re: node Stankovského

Příspěvekod mcyrin » pát 23. říj 2015 13:10:28

Update k UPSkový reformě:

Po včerejším výpadku elektriky jsme dneska šli študovat co se podělalo, že se při každém výpadku vypnul Křemílek. Tak jsme chvilku laborovali a zjistili jsme, že to shazoval usb kabel od UPSky, kterej byl zapojenej v CCRku. To jem vyřešili, takže by k okamžitým výpadkům docházet již němělo.

Nově jsme zapojili CCRko (má 2 zdroje) ještě do malý UPSky, at to je posychrovaný.

Ještě jedna statistická:

Celkově žere výtahová budka na 1581: 350W

V malý UPSce jsou zapojeny zařízení s celkovým odběrem: 65W

Ve střední UPSce jsou zapojeny zařízení s celkovým odběrem: 125W

A ve veliký UPSce jsou zapojeny zařízení s celkovým odběrem: 152W

Odměna pro toho kdo příjde na to, proč není součet malý, střední a veliký UPSky roven celkovému odběru. :-)
  • 0

mcyrin
 
Příspěvky: 896
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 57

PředchozíDalší

Zpět na Vlákna jednotlivých node

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'