node Q-byt

Re: Q-byt, malá čína

Příspěvekod PetrD » stř 05. led 2011 9:17:56

2 switche, jeden s možností přidání modulů a druhý normál 1 G. Trošku to odložíme, zatím to funguje dobře.
dan_tencl napsal(a):
i4 bohužel odložilo dodávku switche pro Malou čínu/PetraD ze dneška na 14.1., takže malá čína buď si dá dočasně nějaký jiný switch, nebo zprovoznění se bude muset odložit.
  • 0

PetrD
 
Příspěvky: 588
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

2xRe: Q-byt, malá čína

Příspěvekod tencl » stř 05. led 2011 10:56:05

PetrD napsal(a):
2 switche, jeden s možností přidání modulů a druhý normál 1 G. Trošku to odložíme, zatím to funguje dobře.


"Odložíme" = přepojení na optiku nebo instalace switchů a ethernetů v 1457-61 ? Nepoznám, zda už jedeš přes Q-byt.
  • 0

tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

3xRe: Q-byt, malá čína

Příspěvekod PetrD » stř 05. led 2011 14:36:23

Zatím jedem pořád přes wifi 5 g směr Volmanova. Ted by se to dalo eventuelně zapojit na stávající 10/100 m switch. Potíž je v tom, že nevím jak je nastavené DHCP, někteří mají IP adresy nastavené na tvrdo, dále netuším co s tím udělá macguard ve spolupráci s netadminem. Potřeboval bych nějaký stručný návod jaké údaje přijdou zadat do netadmina a co kam připojit, aby to jelo. Dík PetrD.
dan_tencl napsal(a):
PetrD napsal(a):
2 switche, jeden s možností přidání modulů a druhý normál 1 G. Trošku to odložíme, zatím to funguje dobře.


"Odložíme" = přepojení na optiku nebo instalace switchů a ethernetů v 1457-61 ? Nepoznám, zda už jedeš přes Q-byt.
  • 0

PetrD
 
Příspěvky: 588
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

4xRe: Q-byt, malá čína

Příspěvekod tencl » stř 05. led 2011 15:27:59

PetrD napsal(a):
Zatím jedem pořád přes wifi 5 g směr Volmanova. Ted by se to dalo eventuelně zapojit na stávající 10/100 m switch. Potíž je v tom, že nevím jak je nastavené DHCP, někteří mají IP adresy nastavené na tvrdo, dále netuším co s tím udělá macguard ve spolupráci s netadminem. Potřeboval bych nějaký stručný návod jaké údaje přijdou zadat do netadmina a co kam připojit, aby to jelo. Dík PetrD.


Prakticke zkušenosti u Stefana a kdo spravuje router (asi Kremilek) nevim. DHCP prideluje 10.93.10.x, vyzkouseno.

V nedeli jsem videl, ze je naplanovano infra, tak tam by se mohl dohodnout typ routeru, na kterem pak budou definitivni adresy noveho rozsahu.
  • 0

tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

4xRe: Q-byt, malá čína

Příspěvekod turinsky » stř 05. led 2011 19:36:07

PetrD napsal(a):
Zatím jedem pořád přes wifi 5 g směr Volmanova. Ted by se to dalo eventuelně zapojit na stávající 10/100 m switch.


Hehe, na tuhle dočasnou eventualitu si taky brousím zuby s připojením našeho baráku (Pumpa). MACguard je na Křemílkovi nejspíš vypnutý, protože při zkoušení mi to dalo IP z volného rozsahu a pustilo ven. Pevné IP adresy se asi budou muset přepsat, protože jinak to zatne maska. V rozsahu 10.93.10.x je cca 100 volných pozic, kolik je v malé číně uživatelů? Nás je 22. V neděli na KI se o tom snad pobavíme.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 825
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 26

5xRe: Q-byt, malá čína

Příspěvekod tencl » stř 05. led 2011 21:14:31

turinsky napsal(a):
Hehe, na tuhle dočasnou eventualitu si taky brousím zuby s připojením našeho baráku (Pumpa). MACguard je na Křemílkovi nejspíš vypnutý, protože při zkoušení mi to dalo IP z volného rozsahu a pustilo ven. Pevné IP adresy se asi budou muset přepsat, protože jinak to zatne maska. V rozsahu 10.93.10.x je cca 100 volných pozic, kolik je v malé číně uživatelů? Nás je 22. V neděli na KI se o tom snad pobavíme.


Jen to připoj, ať máš před infra zkušenosti s provozem, jestli dhcp bude týden jak kdo přijde, tak není potřeba mít členy a adresy 1:1, 100 IP adres je tak více členů než sto, řekněme 130.

Jo a možná si připrav návrh na router, jaký chceš, aby v Q-bytu byl (router odhlasován, typ ne), musí se na to schválit nová akce, protože finanční rezerva v akci Volmanka padla na nákup switchů pro Petra.
  • 0

tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

6xRe: Q-byt, malá čína

Příspěvekod turinsky » ned 09. led 2011 1:12:13

dan_tencl napsal(a):
Jen to připoj


Nepřipojím, nejde mi to :-(, asi mi chybí nějaká vědomost. Když k převodníku připojím noťas, tak dostanu gigabit připojení a jedu jako z praku. Jakmile vyměním ntb za switch nebo router, tak se to ani neslinkuje. Zkoušeno se vším, co jsem našel: switch EDIMAX ES-3116, W-LINX SW-005CM-X, Ovislink Live-FSH5PS, router Micronet SP888C. Ani s jedním zařízením se nerozsvítil Link na převodníku ani na připojeném zařízení. Kabel jsem použil (kromě EDIMAXE) vždy stejný jako s notebookem, abych měl jistotu aspoň toho kabelu.

Aha, už to vidím. Tady http://www.penta.cz/tp-link-mc220l-transceiver-1000tx-1000fx-verze-2-9v-_d46839.html čtu, že převodník podporuje pouze gigabit ethernet, já to zkoušel s 10/100 Mb zařízeními. Takže aspoň zkušenost a námět pro upgrade prvků v baráku.

příspěvek upravil turinsky: 09.01.2011 00:20:08
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 825
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 26

7xRe: Q-byt, malá čína

Příspěvekod samson » pon 10. led 2011 18:37:45

turinsky napsal(a):
dan_tencl napsal(a):
Jen to připoj


Nepřipojím, nejde mi to :-(, asi mi chybí nějaká vědomost. Když k převodníku připojím noťas, tak dostanu gigabit připojení a jedu jako z praku. Jakmile vyměním ntb za switch nebo router, tak se to ani neslinkuje. Zkoušeno se vším, co jsem našel: switch EDIMAX ES-3116, W-LINX SW-005CM-X, Ovislink Live-FSH5PS, router Micronet SP888C. Ani s jedním zařízením se nerozsvítil Link na převodníku ani na připojeném zařízení. Kabel jsem použil (kromě EDIMAXE) vždy stejný jako s notebookem, abych měl jistotu aspoň toho kabelu.

Aha, už to vidím. Tady http://www.penta.cz/tp-link-mc220l-transceiver-1000tx-1000fx-verze-2-9v-_d46839.html čtu, že převodník podporuje pouze gigabit ethernet, já to zkoušel s 10/100 Mb zařízeními. Takže aspoň zkušenost a námět pro upgrade prvků v baráku.

příspěvek upravil turinsky: 09.01.2011 00:20:08


Jedna z možností je, že tvůj NTB podporuje VLANy a switche ne.
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5800
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

8xRe: Q-byt, malá čína

Příspěvekod tencl » pon 10. led 2011 21:22:09

Samson napsal(a):
Jedna z možností je, že tvůj NTB podporuje VLANy a switche ne.


Switch je nastavený jak byl, tj. bez VLANů, v tom by to myslím být nemělo. Spíš opravdu ten gigabit.
  • 0

tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Q-byt nový admin

Příspěvekod tencl » stř 19. led 2011 11:06:40

Dneškem počínaje funguje nový admin Q-bytu Milan Turinský. Nebude komunikovat se členy, protože je odpovědný za síť, ale telefonem jen se správci při poruše, či u nových členů mailem s patrony, takže tu nenapíšu na něj žádný kontakt. Zbývá ještě ho seznámit se správci v jednotlivých domech. O switch v Q-bytu se postará s tím, že zásahy nad jeho a naše znalosti by mohl provádět nějaký odborník zvenku s předem umožněným přístupem na switch.

příspěvek upravil dan_tencl: 19.01.2011 10:07:44
  • 0

tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

PředchozíDalší

Zpět na Vlákna jednotlivých node

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Reputation System ©'