node Q-byt

Re: Q-byt nový admin

Příspěvekod samson » stř 19. led 2011 12:51:05

dan_tencl napsal(a):
Dneškem počínaje funguje nový admin Q-bytu Milan Turinský. Nebude komunikovat se členy, protože je odpovědný za síť, ale telefonem jen se správci při poruše, či u nových členů mailem s patrony, takže tu nenapíšu na něj žádný kontakt. Zbývá ještě ho seznámit se správci v jednotlivých domech. O switch v Q-bytu se postará s tím, že zásahy nad jeho a naše znalosti by mohl provádět nějaký odborník zvenku s předem umožněným přístupem na switch.

příspěvek upravil dan_tencl: 19.01.2011 10:07:44


Jsou ve všech domech patroni ? Pokud ne, pak je kontakt na admina nutný ...
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5802
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

2xRe: Q-byt nový admin

Příspěvekod tencl » stř 19. led 2011 12:55:47

Samson napsal(a):


Jsou ve všech domech patroni ? Pokud ne, pak je kontakt na admina nutný ...


Jsou tam správci (různé kvality), kteří budou vědět postup při přijímání, dostanou formulář přihlášky.
Své připojení si udělají sami nebo jim to udělá třeba Electroshop, pomoci mohu já zpočátku.

Chci se ale od počátku vyhnout zatížení admina členskými problémy.
  • 0

Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

3xRe: Q-byt nový admin

Příspěvekod samson » stř 19. led 2011 15:21:46

dan_tencl napsal(a):
Samson napsal(a):


Jsou ve všech domech patroni ? Pokud ne, pak je kontakt na admina nutný ...


Jsou tam správci (různé kvality), kteří budou vědět postup při přijímání, dostanou formulář přihlášky.
Své připojení si udělají sami nebo jim to udělá třeba Electroshop, pomoci mohu já zpočátku.

Chci se ale od počátku vyhnout zatížení admina členskými problémy.


Sorry, ale vetšina adminů je zatížena hlavně členskými problémy ... jinak se většinou šťourá v nose.

Admin na optice tím více ...

Vím, že zatížení členskými problémy je otravné, nicméně při absenci patron nutné ...

Myslím, že je jedno, jestli mu zavolá celkem 30x 10 správců, nebo 30x 30 členů ...

Aspoň jsem se ujistil, že jsem hlasoval správně ...

příspěvek upravil Samson: 19.01.2011 14:22:23
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5802
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

4xRe: Q-byt nový admin

Příspěvekod tencl » stř 19. led 2011 15:37:07

Samson napsal(a):
Sorry, ale vetšina adminů je zatížena hlavně členskými problémy ... jinak se většinou šťourá v nose.

Admin na optice tím více ...

Vím, že zatížení členskými problémy je otravné, nicméně při absenci patron nutné ...

Myslím, že je jedno, jestli mu zavolá celkem 30x 10 správců, nebo 30x 30 členů ...

Aspoň jsem se ujistil, že jsem hlasoval správně ...

příspěvek upravil Samson: 19.01.2011 14:22:23


900 telefonátů ? jeden telefonát za minutu nejméně... Je dle mne lepší, když dům bude spravovat informovaný místní člověk napojený na admina. Milan má úkol komunikovat se správci (potřebné investice, výpadky, přednesení návrhů na modernizace v infra) a dosáhnout co nejvyšší spolehlivosti, aby se například snížilo riziko situací, kdy Q-byt samotný je odpojen od netu a chladnou mu kotle. Až bude běh oblasti Q-bytu zavedený a stabilní a spolehlivost vysoká, tak podle mne buď přijme nový úkol, a/nebo tohle předá někomu, kdo není takový odborník, nebo třeba už bude existovat vnitřní nebo vnější dohled, který bude spravovat více stabilních částí czely.


příspěvek upravil dan_tencl: 19.01.2011 14:37:26
  • 0

Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

5xRe: Q-byt nový admin

Příspěvekod turinsky » stř 19. led 2011 19:27:23

Tak snad abych se taky ozval. Za sebe plně podporuju Danovu představu, že snad není bytovka, kde by si každý tahal síť sám k sobě do bytu. Takže něco nejde, ptám se souseda, v lepším případě patrona a společně buď najdeme chybu u sebe nebo jednou voláme někoho, kdo toho umí nebo zmůže víc. Je to z vlastní zkušenosti, takhle to chodí u nás na pumpě. Kromě mě a Valdy nikdo nezná ani Rendu Trbuška ani Mirka Slugeně, takže jim v horším případě voláme nebo píšeme SMS dva místo dvaadvaceti. Na nás dvou pak je chlácholit sousedy, že se na tom dělá a vysvětlovat, že jsme sdružení nadšenců, které prostě z podstaty připouští nedostupnost a je nutné to tak brát.. Jestli je barák a v něm dva lidi a každý se ozve, že to nejede, tak budiž. Ale všude je smluvní partner (samospráva), se kterým se dojednalo umístění racku (pro dva lidi asi rack nebude) a všude se zpravidla najde aspoň zvědavec, co se tváří, že rozumí tomu blikání a stejně časem získá důvěru sousedů aspoň do té míry, že se jeho zeptají "hele, nevíš, co s tím zase je?" Bavím se o případu výpadku na switchi, na routeru, který odstaví celou oblast (tady bratru 250 lidí, pokud beru 12 zapojených portů na switchi a cca 20 připojených v každé bytovce. V době rutiny, kdy jednomu členovi zrovna nejde deset minut Youtube, není problém zjistit, poradit. Ale dosud se snad taky uměl s poradit s někým, třeba s tím, kdo mu pomáhal s připojením.
K téhle roli jsem se přihlásil z několika důvodů - jednak ji v podstatě stejně dělám na úrovni baráku od Routerboardu k lidem (a ten Mikrotik fakt dělá, co má), jednak se chci dobrat spokojenosti sousedů i sebe se sítí a její rychlostí (je moc fajn číst si aktuality o tom, že v síti běží televize, když máš ping na Seznam tři vteřiny a nedokážeš ani stáhnout nový firmware pro telefon :-( ), jednak dost věřím použité technologii. Cisco je pro mě značka prověřená používáním v práci hodně hodně dlouho a Mikrotik si mě získal od doby, co ho máme na střeše.
Jiná věc je informovanost lidí. Už při instalaci toho Mikrotika k nám na střechu jsem byl proti, protože moje vize tehdy byla komp s webovým serverem na každém uzlu a tam "Stav sítě viděno od nás" podobně, jako to udělal Mirek Slugeň na Volmance, jen posunuto ještě trochu dál - aby se to ukázalo jako default stránka člověku, když se nějakou dobu nedočká reakce ze sítě. Vidím "naše" - první krok OK. Nevidím ho, hledám chybu u sebe, se sousedem u "správce node", což je role, která pomalu mizí, protože ta node se nahrazují optikou s centrálním routováním. Vidím celou "naši síť", můžu zkusit číst výpadky, snad si toho někdo všiml a dal aktualitu, nebo můžu tu aktualitu napsat já, snad si jí někdo všimne. Tohle s optikou jde stranou, protože jí prostě věříme. Můžu si to udělat sám v baráku, když si přihlásím další počítač, "napíchnu" ho k síti jako dalšího člena (já podruhé, potřetí, počtvrté - vždy před prvním switchem z pohledu člena) a do vstupních dveří napíšu členům IP adresu toho stroje. Pořád se toho nevzdávám a na úrovni pumpy to tak chci s lidmi od nás dotáhnout.
Asi zůstane u toho chtění, protože optika má dost málo důvodů nejet. Horší je to s nastavením switchů, a routerů tam se dá napáchat dost škod, ale při troše slušnosti se vždycky dá uložit "poslední funkční konfigurace" a k té se při chybě v nastavení rychle vrátit. Tohle nastane tehdy, když si s tím zrovna hraješ, takže to vidíš a zpravidla je to otázka pár minut vrátit zpět. Samo se to nepřekonfiguruje. Když to shoří, tak je to stejně v háji. Tady podporuju názor VaškaD mít jednotnotnou platformu, zastupitelné lidi a klidně jeden prvek od každého druhu (myšleno switch, převodník, router) v záloze a konfiguraci uloženou tak, aby k ní mohli všichni oprávnění. Přesně to, co udělal Dan v Q-bytu. Když mám 12 baráků, tak potřebuju 24 převodníků. Jeden rezervní už je v celkových nákladech zanedbatelná položka (4% z ceny převodníků, ještě méně z ceny celého řešení). Leží připravený u switche, když někde selže, existuje rychlá náhrada.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 828
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 29

5xRe: Q-byt nový admin

Příspěvekod samson » stř 19. led 2011 21:54:31

dan_tencl napsal(a):
Samson napsal(a):
Sorry, ale vetšina adminů je zatížena hlavně členskými problémy ... jinak se většinou šťourá v nose.

Admin na optice tím více ...

Vím, že zatížení členskými problémy je otravné, nicméně při absenci patrona nutné ...

Myslím, že je jedno, jestli mu zavolá celkem 30x 10 správců, nebo 30x 30 členů ...

Aspoň jsem se ujistil, že jsem hlasoval správně ...

příspěvek upravil Samson: 19.01.2011 14:22:23


900 telefonátů ? jeden telefonát za minutu nejméně... Je dle mne lepší, když dům bude spravovat informovaný místní člověk napojený na admina. Milan má úkol komunikovat se správci (potřebné investice, výpadky, přednesení návrhů na modernizace v infra) a dosáhnout co nejvyšší spolehlivosti, aby se například snížilo riziko situací, kdy Q-byt samotný je odpojen od netu a chladnou mu kotle. Až bude běh oblasti Q-bytu zavedený a stabilní a spolehlivost vysoká, tak podle mne buď přijme nový úkol, a/nebo tohle předá někomu, kdo není takový odborník, nebo třeba už bude existovat vnitřní nebo vnější dohled, který bude spravovat více stabilních částí czely.


příspěvek upravil dan_tencl: 19.01.2011 14:37:26


Přes to, že jsem se snažil slovem "celkem" upřesnit, že se jedná "CELKEM" o 30 telefonátů tak bylo nepochopeno ... jako obvykle !!!

Přeci srovnávám 30 telefonátů s 30 telefonáty. Jinak by to nemělo smysl. Prostě je jedno, jestli bude mít 30 telefonátů od členů nebo 30 telefonátů od správců.

Je to jasné ???

Zbytek nehodlám rozebírat ... vedlo by to k jen k dohadům ... máš k tomu moc vědecký přístup ...
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5802
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

6xRe: Q-byt nový admin

Příspěvekod samson » stř 19. led 2011 22:00:06

turinsky napsal(a):
Tak snad abych se taky ozval. ..................


To je dobře ...


Samořejmě to, že v každém domě je patron či správce je ideální stav ... ale šlo mi o to, že admin prostě musí počítat s tím, že mu občas zavolá člen, kterému to nejede ....

Myslím, že pokud jsi ochotný něco dělat, pak tě nerozhodí pár telefonátů ...

Mě volají lidi ze všech částí sítě ... už jsem si na to zvykl ...

Každopádně úkol admina je jasný ... starat se o část sítě a to jak po technické tak po administrativní stránce.

Tímto tě v podstatě vítám mezi Adminy (ač jsem tě neschválil ;) )
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5802
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

7xRe: Q-byt nový admin

Příspěvekod turinsky » stř 19. led 2011 23:09:46

Samson napsal(a):
admin prostě musí počítat s tím, že mu občas zavolá člen, kterému to nejede ....

Když se domákne kontaktu (nevěřil bys, co lidí nedokáže otevřít ani zveřejněný kontakt v seznamu na fóru), tak mu budiž odměnou pár vteřin hovoru :-) Ale vážně. Teď jde o to poznat kontaktní lidi v barácích (aby se mě třeba nelekli). Těm kontakt dám proti kontaktu na ně (nejméně ve dvou barácích to nebude problém, tam se vyskytuju skoro pořád, napíšu si vizitku a přendám z levé ruky do pravé, stejně si tam stahuju postupně lidi pod patronát, jak si mění počítače a pak mě chytají na chodbách, "že jim to nejede").

Počítám tak první měsíc až kvartál než se vychytají konfigurace, že holt budou lidi muset počítat s výpadky nebo třeba pomalejší sítí, to si snad s "domovními důvěrníky" vysvětlíme hned. Jakmile se síť usadí, tak bude "jiná doba"


Tímto tě v podstatě vítám mezi Adminy (ač jsem tě neschválil ;) )


Děkuju za přivítání. Zařadím se, jakmile zjistím, na co všechno potřebuju práva a vyžádm si je. A taky až nabudu dojmu, že jsem od Vaška pochytil dost na to, aby mě nemusel vodit za ruce :-)
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 828
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 29

J.Zeyera 1475 připojen na Q-byt

Příspěvekod tencl » sob 05. úno 2011 19:19:11

Půjčil jsem si OTDR, našel a odstranil problém ve věžáku 1475.

V 1886 (AP Volmanka) je problém v kabeláži uvnitř domu, až k domu to totiž je v pořádku. Řešením bude pravděpodobně přesun optického rozvaděče z 8. patra do přízemí, labyrintem zatáček do rozvaděče v 8. patře pak provedeme místo optiky ethernet.

Ve věžáku 1471 (roh Spojovací a Zeyera) otestujeme s Mildou zítra průchodnost jiných vláken, stávající svazek je pravděpodobně zlomený.

příspěvek upravil dan_tencl: 05.02.2011 18:28:27
  • 0

Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: J.Zeyera 1475 připojen na Q-byt

Příspěvekod sixtyn » sob 05. úno 2011 19:28:37

dan_tencl napsal(a):
Půjčil jsem si OTDR, našel a odstranil problém ve věžáku 1475.

V 1886 (AP Volmanka) je problém v kabeláži uvnitř domu, až k domu to totiž je v pořádku. Řešení bude pravděpodobně přesun optického rozvaděče z 8. patra do přízemí, labyrintem zatáček pak provedeme místo optiky ethernet.

Ve věžáku 1471 (roh Spojovací a Zeyera) otestujeme s Mildou zítra průchodnost jiných vláken, stávající svazek je pravděpodobně zlomený.


Bravo Dane!!! Zbylý svazek vláken stačí nasvítit laserem nebo LED, to už jsme přece dělali. Pokud víš, kde je to zlomené, umím to opravit. Pokud se ale dá popotáhnout kabel.
- Prosím tě o skutečný stav dokumentace (co s čím si prohodil).

příspěvek upravil sixtyn: 05.02.2011 20:46:37
  • 0

sixtyn
 
Příspěvky: 927
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

PředchozíDalší

Zpět na Vlákna jednotlivých node

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'