node Q-byt

Re: J.Zeyera 1475 připojen na Q-byt

Příspěvekod turinsky » sob 05. úno 2011 22:30:20

dan_tencl napsal(a):
Řešením bude pravděpodobně přesun optického rozvaděče z 8. patra do přízemí, labyrintem zatáček do rozvaděče v 8. patře pak provedeme místo optiky ethernet.

Ten ethernet by tam mohl být, historicky tam byl v suterénu v chodbě minirozvaděč a v něm končila žíla od switche. Problém ale bude s napájením a s místem. Do toho minirozvaděče se vejde převodník, ale už ne kazeta.

Ve 1471 budu zítra, ale nejspíš až k večeru.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 828
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 29

1886 a 1471

Příspěvekod tencl » pon 07. úno 2011 21:32:27

V 1886 (AP Volmanka) domluveno umístění malého rozvaděče v přízemí. Renda se poptá po klíčích od vchodu pro admina Q-bytu, Daniel připraví rozvaděč k montáži. Stávající kabel se přeruší a zhotoví se konektory v přízemí pro převodník. Napájení PoE z rozvaděče 8. patra.

Ve věžáku 1471 s Mildou byl úspěšně otestován jiný svazek místo zlomeného, které navaříme při nejbližší příležitosti. Budou tam 4 konektory, z toho dva pro dům a dva pro spoj směr jablonka. Milda zjistí, zda pojítko snese TPlinkový SFP WDM modul.

  • 0

Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: 1886 a 1471

Příspěvekod turinsky » pon 07. úno 2011 23:41:21

Za mě palec nahoru :-)
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 828
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 29

PoE 1886

Příspěvekod tencl » stř 09. úno 2011 3:14:27

dan_tencl napsal(a):
...Napájení PoE z rozvaděče 8. patra.




Převodník má zdroj 9V a 0,6A.
- Pasivní PoE 9V bude asi zápasit s podpětím kvůli ztrátám ve vedení. Vyšší napětí 12V zase v době klidu posílá celých 12V do převodníku, jen při zatížení bude napětí snížené ztrátami (jde o 50m). Cena: desetikoruny. http://www.penta.cz/gigabit-poe-injector_d56773.html
- Aktivní PoE používá transformátor na koncích, po trase teče třeba 48V (neruší to u gigabitu ?). Cena : 500 za každou stranu. Tento stojí 403 http://www.penta.cz/tp-link-tl-poe200-aktivni-poe-sada-splitter-injector-vystup-12-9-5v_d54883.html



příspěvek upravil dan_tencl: 09.02.2011 02:27:20
  • 0

Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: PoE 1886

Příspěvekod turinsky » úte 15. bře 2011 20:50:37

dan_tencl napsal(a):
neruší to u gigabitu


Samotné PoE se s GLAN určitě snese, když se dělají Gbit PoE switche, třeba Cisco SLM2008PT SG 200-08P 8-port Gigabit PoE Smart Switch. Frekvenční pásma pro data a napájení jsou natolik rozdílná, že pro ta data vlastně na drátu nic není. Otázka je, zda tu GLAN propustí ten injektor, potažmo splitter. Když je to aktivní, tak tam nejspíš bude nějaká elektronika, která může mít nějaké pásmové omezení.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 828
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 29

2xRe: PoE 1886

Příspěvekod tencl » úte 15. bře 2011 21:15:53

Nějaké riziko taky vnímám, zkusím protáhnout třížílový kabel 3x1mm, jestli se ještě vejde do těsné průchodky mezi přízemím a prvním patrem, a udělat pak klasickou prodlužovačku napájenou ze zásuvky o patro výše.
  • 0

Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

2xRe: PoE 1886

Příspěvekod samson » stř 16. bře 2011 0:20:08

turinsky napsal(a):
dan_tencl napsal(a):
neruší to u gigabitu


Samotné PoE se s GLAN určitě snese, když se dělají Gbit PoE switche, třeba Cisco SLM2008PT SG 200-08P 8-port Gigabit PoE Smart Switch. Frekvenční pásma pro data a napájení jsou natolik rozdílná, že pro ta data vlastně na drátu nic není. Otázka je, zda tu GLAN propustí ten injektor, potažmo splitter. Když je to aktivní, tak tam nejspíš bude nějaká elektronika, která může mít nějaké pásmové omezení.


GB a PoE lze, ale je to jiná technologie než původní PoE (po volných párech) viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet

Splitter v druhém odkazu je jen 100 Mb.

Ten Gb Injektor vyžaduje aby proti němu bylo zařízení vybavené technologií napájení „fantómovým“ napětím ... tedy vestavěný splitter.
I když koukám, že existují i GB splittery http://www.c-shop.cz/sitove-prvky-aktivni/poe-injektory-a-adaptery/allied-telesyn-allied-telesyn-gigabit-poe-splitter-at-6102g-197807.html

příspěvek upravil Samson: 15.03.2011 23:24:45
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5802
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

1886

Příspěvekod tencl » čtv 14. dub 2011 8:32:05

turinsky mailoval(a):
MACguard na Křemílkovi zapnutý ještě není... O víkendu doufám konečně zapojím router a nastavím smysluplnou IP adresu switchi. Pak už by měl jít nakonfigurovat pořádně. S vaším barákem mám trochu mentální problém - na jednu stranu bude za routerem, na druhou jsou na něm navěšené wifiny dál. Takže bych to nejradši nastavil tak, aby Rusalka dostávala "páteřní" adresu, čili by jí zůstala 10.93.230/24.



Páteřní adresa pro Rusalku dle mne by dělala routovací problémy. A rád bych viděl, když oblast Q-bytu mimo optiky na páteř (Stankovského) by trvale měla ještě záložní a routovaný spoj, buď z 1886 Volmanky ten dnešní (routa přes Rusalku bude mít vždy horší metriku než přímá na Stankovského) nebo případně nový z nějakého věžáku typu 1471 Milda. Záloha by ale nejlíp měla obcházet Stankovského, má-li to být záloha spoje.
  • 0

Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: 1886

Příspěvekod honyo » čtv 14. dub 2011 8:40:47

dan_tencl napsal(a):
turinsky mailoval(a):
MACguard na Křemílkovi zapnutý ještě není... O víkendu doufám konečně zapojím router a nastavím smysluplnou IP adresu switchi. Pak už by měl jít nakonfigurovat pořádně. S vaším barákem mám trochu mentální problém - na jednu stranu bude za routerem, na druhou jsou na něm navěšené wifiny dál. Takže bych to nejradši nastavil tak, aby Rusalka dostávala "páteřní" adresu, čili by jí zůstala 10.93.230/24.



Páteřní adresa pro Rusalku dle mne by dělala routovací problémy. A rád bych viděl, když oblast Q-bytu mimo optiky na páteř (Stankovského) by trvale měla ještě záložní a routovaný spoj, buď z 1886 Volmanky ten dnešní (routa přes Rusalku bude mít vždy horší metriku než přímá na Stankovského) nebo případně nový z nějakého věžáku typu 1471 Milda. Záloha by ale nejlíp měla obcházet Stankovského, má-li to být záloha spoje.

Nekde je planek jak to bude. na portu v qbytu bude na urcite porty povesen vlan, ktery se bude routovat na switchi v qbytu. Neco jako mala pater pro oblasti okolo kotelen. 1. lidi, 2. routery, spoje... Switche v domech, se nastavi pro tyto vlany jak je potreba... Rusalka se predela na Mikrotik a zustane pro zalohu nekam. Prozatim se tam pusti vlan 160 pro routovani bezdrat spoju.

příspěvek upravil honyo: 14.04.2011 08:41:18
  • 0

Uživatelský avatar
honyo
 
Příspěvky: 1646
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 1

2xRe: 1886

Příspěvekod turinsky » stř 20. dub 2011 0:54:43

honyo napsal(a):
Nekde je planek jak to bude.

Napadne Tě kde? Ať nevnáším do nastavení zbytečný zmatek. Moje představa byla pro celou oblast nadefinovat VLAN dejme tomu 12, ale dál už je hodně stupňů volnosti. Nejjednodušší je to postavit jako "klasický" router - jedním portem k páteři, druhým portem ke switchi v Q-Bytu, tam to "odtagovat" a do baráků už jako "normální" síť, ale takhle jednoduše to nejspíš nepůjde - dočasná 160 k Rusalce, potom spoj od Jablonky, určitě se najde ještě něco.
  • 0

turinsky
 
Příspěvky: 828
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 29

PředchozíDalší

Zpět na Vlákna jednotlivých node

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

Reputation System ©'