node Zadráha

node Zadráha

Příspěvekod tencl » pon 15. čer 2015 16:36:21

Kolaudace protlaku je v běhu, měsíc odhaduju že potrvá, souhlasy ještě nemám. Kabel skrz protlak bych dával až poté, protože stavba je schválená k používání kolaudací.

Nejasnosti :
1) připojíme i zájemce z domů, které jsou cestou mezi protlakem a Falconem (případně na to zřídíme komory / rezervu) ?
2) spoj z kotelny Na Stráni k Falconovi bude jeden na 10Gbit/s nebo bude osm spojů 1Gbit/s do každého routeru (Falcon, Vašek, Bílý vrch, Požáry, Effe, Matěj/Ruská, Mitka, Sixtýn) ?

Poznámky :
3) se sixtýnem jsme prošli Zadráhu I, kde výstavba měla povolení, ale Sixtýn mne upozornil, že nemáme zaměření. Je v běhu projekt na přípojky vzniklé od výstavby, kde budou chtít zaměření přípojek - chceme zaměření udělat za celou zadráhu I ? Může to stát 50.000, protože toho jsou asi 3km, akce v této výši Sixtýnovi loni propadla.
4) objednáme řekněme 20 redukcí DN37/40 do skladu ? Dostal jsem nabídku na 380,- za kus (asi bez daně) - použitelné tam, kde ještě není kabel (redukce - T spojka - redukce celkem asi za 1000).
5) přípojky tam, kde je v chráničce již kabel se přes redukční spojku udělat nedají - zde je možné použít mini komoru s ponechaným provázkem vedoucí na obě strany. Minikomorou může být malý plastový kýbl 5 litrů postavený dnem nahoru a jen s přímými vývody, aby šel otočit až bude třeba protáhnout něco o kus dál.
  • 0

Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: node Zadráha

Příspěvekod naj.satah » pon 15. čer 2015 18:33:14

tencl píše:2) spoj z kotelny Na Stráni k Falconovi bude jeden na 10Gbit/s nebo bude osm spojů 1Gbit/s do každého routeru (Falcon, Vašek, Bílý vrch, Požáry, Effe, Matěj/Ruská, Mitka, Sixtýn) ?


No extra vlakno muze mit pouze Falcon, Vasek a Mitka. Pozary, Jirina, Delnicka a Ruska jsou za MM. U sixtyna a na Bilem Vrchu router neni :)

No muj nazor je ze prozatim staci rozsvitit jediny Gbit k Falconovi, a tam to rozvest po soucasne topologii. Stejne do netu mame jen 600Mbit na ktery Gbit staci s prehledem :)
  • 0

Ať je Únor nebo Leden, Naj Satah je jenom jeden.
Uživatelský avatar
naj.satah
 
Příspěvky: 1367
Registrován: pon 29. črc 2013 22:07:09
Reputace: 8

Re: node Zadráha

Příspěvekod tencl » pon 15. čer 2015 18:44:34

Mne je jedno, zda giga nebo deset giga, svar bude stejný. Spíš mi jde o koncepci, zda každý router svůj spoj do kotelny, nebo jeden spoj k Falconovi.

Co se týká počtu těch routerů - Vašek chce přistoupit k singlemodu Mitka - Pšenička jak se debatovalo na nějaké KI kde jsem byl, takže dřív či později by chtěl mít spojení stejné. Bílý vrch má router koho ? Já myslel, že u Lísky je router :-o
  • 0

Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: node Zadráha

Příspěvekod naj.satah » pon 15. čer 2015 21:34:53

Node Bily Vrch uz pres 5 let neexistuje a cely to obstarava Soptik (Falcon). Cokoliv je na kabelu mezi Rooseveltovou a Mochovskou tece jedine tudy.

No bez hromady uprav nema ani jedna varianta smysl.
1) dalsi vanu k Falconovi nenarves
2) 10Gbit je hezky, ale chce to UPSku (neni kam dat) a i pak potrebujes dostat minimalne 10Gbit k Vaskovi.
3) V K360 jsou posledni 3 volne porty a neni dobre si tahat na pater dalsich 8 routeru ktery v OSPF udelaji dalsi maglajz...
  • 0

Ať je Únor nebo Leden, Naj Satah je jenom jeden.
Uživatelský avatar
naj.satah
 
Příspěvky: 1367
Registrován: pon 29. črc 2013 22:07:09
Reputace: 8

Re: node Zadráha

Příspěvekod tencl » pon 15. čer 2015 21:50:27

Fajn, tak mám jasno v tom hlavním, že bude jeden spoj k Falconovi a ne více spojů, tedy 2 vlákna ? Jaké zařízení použít je věc diskuze KI, to už z hlediska svarů není důležité. Kdysi každý chtěl k sobě přímý spoj do centra a byl jsem tehdy utlučen argumenty, že jen jeden spoj určitě neeeee - tak jsem chtěl mít jasno, zda tento názor ještě trvá.

Zbývá :
- zda při kabeláži skrz Zadráhu I od protlaku k Falconoci chceme připojovat nebo připravit připojení domů po cestě
- zda necháme zaměřit Zadráhu I
- zda chceme 20 redukcí 40/37 do skladu za 380/ks pro úseky Zadráhy I, kde ještě není kabel
  • 0

Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: node Zadráha

Příspěvekod samson » úte 16. čer 2015 8:35:32

tencl píše:.............. tedy 2 vlákna ? ...........


Jen pro sichr ... možná nyní vyvařit dvě vlákna, ale kabel aby měl minimálně 12, možná více vláken. Je to dlouhý spoj, bůh ví jak se bude v budoucnu řešit topologie.
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5803
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

Re: node Zadráha

Příspěvekod tencl » úte 16. čer 2015 10:45:26

Ok, 24 vláken. Otázka je pak napojení lidí po cestě, protože jednak mají zájem a druhak až k Nerudově ulici vede jedna chránička společná pro páteř i členy. Ano-li, domluvím to s nimi.
  • 0

Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: node Zadráha

Příspěvekod sixtyn » úte 16. čer 2015 15:31:56

Po stejném kabelu půjde časem (do 2 let i dříve) okruh ČDT.
Musíme počítat s rezervou vláken a délkovou rezervou.
Je lhostejné zda se to provaří směrem od nádraží nebo od Jiřiny.
  • 0

sixtyn
 
Příspěvky: 927
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 0

Re: node Zadráha

Příspěvekod tencl » úte 16. čer 2015 16:37:56

V Tarotu v Husově ulici máme z kotelny Na Stráni 12 vláken pro Rybářskou až okolí Husovy ulice a 12 vláken rezervovaných pro směr Zadráha.

Navrhuji takto : položíme 24 vlákno, kde 12 vláken bude 10xrezerva na Stráni - Falcon a 2x svar pro spoj (1Gbit/s), nepřerušeně až k Falconovi (v Tarotu bude propojení přes konektory). V každé komoře bude rozvaděč, do něj bude zaústěný kabel, rozholený na dva nepřerušené svazky po 12 vláknech. Když bude třeba nějaké vlákno, přeruší se jen místní svazek, nikdy ne páteřní.

Místních 12 vláken se dá použít různě, zatím to budou rezervy na budoucí akci úprav na Zadráze I a na budoucí rozvoj. Od Falcona bych myslel v blízkém budoucnu napojit Sixtýna singlemodem a od něj administrovat okolí, vlákno z Nerudovky a Rooseveltovy provařit taky k Sixtýnovi přes novou komoru parčík. Rezervy místních vláken lze předběžně počítat takto :
3x komora Husova/Jiřinská (zahrádkáři, Jiřinská přes Husovu, Jiřinská Port kdyby nevyšlo přes zahrady)
3x skruž za dráhou (stará Rooseveltova, U Hřiště, domy u trati, ČD)
2x komora J.Nerudy (napojíme domy kolem, nový rozvaděč)
4x nová komora parčík (navařit singlemode k Sixtýnovi, rezerva pro druhé strany Majakovského, Jungmannova v obou směrech) Nutno požádat město o zřízení komory, zatím bude jen kabel smotaný a utopený v hlíně.
_____
suma = 12 místních vláken

V Tarotu máme také mikrotrubičku z kotelny Na Stráni, směr Falcon bych dal mikrotrubičku 10/8. Do limitu akce bychom se měli vejít.
  • 0

Naposledy upravil tencl dne stř 17. čer 2015 12:27:57, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 101

Re: node Zadráha

Příspěvekod samson » stř 17. čer 2015 12:20:35

tencl píše:V Tarotu v Husově ulici máme z kotelny Na Stráni 12 vláken pro Rybářskou až okolí Husovy ulice a 12 vláken rezervovaných pro směr Zadráha.

Navrhuji takto : položíme 24 vlákno, kde 12 vláken bude 10xrezerva na Stráni - Falcon a 2x svar pro spoj (asi 1Gbit/s).
Zbylých 12 vláken bude rezerva pro místní spoje............


Technická ... není vzhledem k použití praktičtější dát dva kabely po 12 vláknech ?
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5803
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

Další

Zpět na Vlákna jednotlivých node

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'