Stránka 1 z 1

Problém Lidická 1.1.2015 15:45

PříspěvekNapsal: pát 01. led 2016 20:26:14
od vaclavd
Dnes byl nějaký výpadek na síti v Lidické, nevím, co se děje. Tento problém už jednou nastal.
  • Dostal jsem SMS od monitoringu, že vypadl switch Hadera, tj. nedá se na něj pingnout.
  • Switch fungoval, na statické IP adresy pripojené na switchi jsem si pingnul.
  • Na routeru bylo v logu hotspotu spoustu MAC s jinou IP adresou, než by měly mít.
  • Konfigurace DHCP byla na routeru v pořádku.
  • Switch má staticky přidělenou IP a je nově vyměněný. Na starém switchi nikdy tento problém nenastal.
  • Pokud někdo připojil do sítě špatně router, ukazovalo by to na špatně přidělené adresy. Nevím, jak to souvisí s nepřístupným switchem.
  • Po restartu switche jsem se na switch dostal.
  • Pokud z routeru testuju komunikaci, nevidím špatné DHCP pakety, problém ale mohl být někdy dříve.

Re: Problém Lidická 1.1.2015 15:45

PříspěvekNapsal: ned 03. led 2016 11:00:19
od vlasten
No musí nějak blbnout DHCP. Před cca týdnem nebo dvěma jsem zjistil, že mi nedává IP adresu, tak jsem ji u sebe nastavil jako statickou a normálně jsem fungoval. Možná to souviselo s tím, co popisuješ. Od té doby mám na svém routeru IP statickou.
Jak to ale souvisí s nedostupností switche, to netuším. Jedině snad konflikt IP adres? Tj, pokud bylo plno MAC adres s blbou IP, mohl mít někdo tu stejnou jako switch u Hadery...

Re: Problém Lidická 1.1.2015 15:45

PříspěvekNapsal: ned 03. led 2016 14:34:50
od turinsky
Taky záleží na tom, jak zapojený router vzhledem k switchi. Já mám doma switch jedním portem připojený "ven" (myšleno z bytu), teprve za ním router a přes lokální VLAN zbytek domácnosti. Umožňuje mi to kdykoli se z jednoho počítače připojit přímo síť spolku bez účasti routeru. Stává se mi tak dvakrát do roka, že ten switch zblbne a neprocházejí skrz něj DHCP požadavky od domácího routeru do czely. Router ztratí konfiguraci IP a cyklicky se ji pokouší obnovit. Pak to vypadá tak, že celá domácí síť funguje ale router nemá platnou IP konfiguraci WAN, takže ven to prostě nejde. Management switche je v rozsahu domácí sítě, takže z něj taky nikam nepingnu. Pak stačí switch restartovat a vše se obnoví. Zákonitost jsem v tom nenašel, stává se to tak dvakrát do roka, takže to beru jako folklór toho switche ;)

Re: Problém Lidická 1.1.2015 15:45

PříspěvekNapsal: ned 03. led 2016 15:36:39
od vaclavd
To je přesně ono. Switch TP-LINK TL-SG3210 nepropouští DHCP pakety a ztratí IP adresu. Starý HP switch to nedělal. Switch se měnil kvůli GB síti. Prolézal jsem konfiguraci TP-LINKu a našel jsem tam nastavený DHCP snooping, raději jsem ho shodil, snad to pomůže. Ještě jsem udělal upgrade firmware na poslední verzi 20150714 Rel.61832(s) ze stávající 20140515 Rel. 431045.

Re: Problém Lidická 1.1.2015 15:45

PříspěvekNapsal: ned 03. led 2016 15:56:54
od turinsky
U mě doma je D-Link. Normálně je super, jak jsem psal sem tam se takhle zabejčí ... Možná by nějaký monitoring sítě dokázal odhalit, co tomu předchází, ale kvůli dvěma událostem za 31.557.600 sekund se na to můžu ...