node Zababa

node Daman

Příspěvekod daman » čtv 27. pro 2012 17:39:06

Sem do prvního vlákna přidávám odkazy do wiki:

http://www.czela.net/wiki/index.php/Node_Zababa

http://www.czela.net/wiki/index.php/Router/zababa

Originální post je tady:

Zvitezil duch nad hmotou a pres proslaplou strechu u me doma a mrtvy ptaky na Rumcajsovi uz sviti spoj Rumcajs-Daman. Diky Mcyrinovi za pomoc.

Nevim, kdo je ted mezi svatky doma, ale potreboval bych v netadminovi

a) pridat par (treba 5) pocitacu - uz jsem na limitu a potreboval bych si hrat, nez to vyladim
b) povolit konektivitu na Rumcajse, abych mohl peer zadat do netadmina



příspěvek upravil daman: 07.01.2014 12:36:50
  • 0

daman
 
Příspěvky: 697
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 100

konflikt IP adres Daman vs. Majkl Peery

Příspěvekod daman » čtv 27. pro 2012 21:34:53

Ahoj,netadmin mi vygeneroval IP adresu
daman_r58 10.93.2.155 rumcajs(10.93.0.47)


Ale pak jsem pri skenovani "neighboru" objevil tohle:
10.93.2.155 00:0C:42:xx:xx:xx Majkl-Peery MikroTik RB433AH


Protoze tady debuguju spoj, tak si chci byt jisty, jestli mame IP konflikt nebo ne. Je ten MikroTik "Majkl-Peery" zivy nebo ne?
  • 0

daman
 
Příspěvky: 697
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 100

nastaveni firewallu routeru

Příspěvekod daman » čtv 03. led 2013 16:42:53

Ahoj, nastavuju ten svuj novej router Daman. Jedu podle Vaskova navodu, ale zustal jsem viset - zrejme na firewallu.


Ze sveho pocitace vidim na 10.93.28.1 (ethernet bridge routeru). Router vidi vsechny prislusne neighbory, takze napr. 10.92.2.132 (rumcajse). Z routeru pingam na 10.93.0.1 v pohode.


Kdyz ale pingnu na 10.93.0.1 z pocitace, tak
1 < 1 ms < 1 ms < 1 ms 192.168.1.1
2 4 ms < 1 ms < 1 ms 10.93.28.1
3 * * * Vypršel časový limit žádosti.


Ve firewallu routeru mam nastaveno input chain established accept. Zkusil jsem se podivat i do Vaskovych mikrotiku, ale tam je spousta radek pro HotSpoty, takze se mi tezko oddeluje, co vlastne potrebuju.


Predem diky za rady, uz se tu s tim morim dlouhou chvili, vyzkousel jsem par veci, ale stale nic :-(
  • 0

daman
 
Příspěvky: 697
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 100

Router zababa

Příspěvekod daman » ned 13. led 2013 15:14:13

Tady to vypadá, že trpím samomluvou :-D, protože dostávám odpovědi spíše mailem. Když se ale přece jenom osmělíte a občas mi něco k node Zababa napíšete přímo do fóra, bude to opticky působit lépe :-)

  • 0

daman
 
Příspěvky: 697
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 100

Re: Router zababa - meteoradary

Příspěvekod daman » ned 13. led 2013 15:25:07

Tak jsem si něco četl na stránkách ČHMÚ http://old.chmi.cz/meteo/rad/ (surová data s viditelným rušením k vidění zde http://old.chmi.cz/meteo/rad/updated_show_wo_rr.php).


Protože azimut 116° (Zababa - radar Skalky) spadá do oblasti pokrytí sektorovou anténou, tak jsem ze scan-listu vyhodil frekvence 5620 a 5640.


Škoda, že je na mikrotikách funkce radar-detect tak podivně naprogramovaná (vyhodí klienty, dlouho si skenuje a pak je znova připojí - proč to nedělá jako přelaďování autorádií "na pozadí"). A taky škoda, že si ČHMÚ nevybral frekvence z 5GHz pásma třeba z rozsahu pro vnitřní použití. Jak už dneska vidím, tak i v Záluží začíná být na 5GHz těsno. A ČHMÚ nás oloupal o další dva kanály. Chjo.


Tak jsem nad tím chvíli seděl a odpovědi jsou na světě - viz samostatné vlákno o meteoradarech.


příspěvek upravil daman: 14.01.2013 01:15:27
  • 0

daman
 
Příspěvky: 697
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 100

2xRe: Router zababa - meteoradary

Příspěvekod naj.satah » ned 13. led 2013 16:40:16

Hlavne se detekuje nabezna hrana presahujici urcitou silu. V mistech kde je vice siti se tento jev stava a muze koncit v neustalem preladovani zarizeni.
  • 0

Ať je Únor nebo Leden, Naj Satah je jenom jeden.
Uživatelský avatar
naj.satah
 
Příspěvky: 1367
Registrován: pon 29. črc 2013 22:07:09
Reputace: 8

2xRe: Router zababa - meteoradary

Příspěvekod samson » ned 13. led 2013 21:10:31

daman napsal(a):
.....A taky škoda, že si ČHMÚ nevybral frekvence z 5GHz pásma třeba z rozsahu pro vnitřní použití. .....


Někde jsem četl, že vybrané frekvence jsou nejlepší pro detekci srážek . Chjo ...
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5797
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

3xRe: Router zababa - meteoradary

Příspěvekod daman » pon 14. led 2013 1:12:12

Začal jsem pátrat po netu po nějakých relevantních informacích o meteoradarech. Je to zajímavý topic, tak jsem mu založil vlastní thread


www.czela.net/forum/showthread.php?threadid=4810&postid=53685

příspěvek upravil daman: 14.01.2013 00:12:25
  • 0

daman
 
Příspěvky: 697
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 100

firewall na klientskych krabickach

Příspěvekod daman » úte 22. led 2013 23:49:07

Ahoj, nastavuju u klientu na jejich MikroTik krabickach firewall. Dokonvergoval jsem k tomuhle minimalistickemu souboru pravidel (za predpokladu, ze klient doma nema zadny webovy ci FTP server). Pokud mate napad na zlepseni, dejte vedet. Doma jsem to vyzkousel, zatim se zda ze OK.

----------------------------------------------------

Aby fungovala diagnostika site:

> add chain=forward action=accept protocol=icmp in-interface=vstupni_wifi

Aby prochazely vyzadane pakety:

> add chain=forward action=accept connection-state=established in-interface=vstupni_wifi

Aby prochazelo FTPko (i kdyz uprimne receno nevim, jak moc je to nutny):

> add chain=forward action=accept connection-state=related in-interface=vstupni_wifi

Prochazeni paketu na vystupni interface

> add chain=forward action=accept out-interface=vystupni_ether

A zahod vsechno ostatni

> add chain=forward action=drop in-interface=vstupni_wifi
  • 0

daman
 
Příspěvky: 697
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 100

Router Zababa down

Příspěvekod daman » úte 14. kvě 2013 9:47:35

Ahoj, s problemem na Rumunske jsme prisli na Zababovi o konektivitu. Nejsem si jisty, proc se tak stalo a proc nejedeme pres Zaluzi nebo Nehvizdy. Vim, ze jsme smerem na Nehvizdy resili nizsi kvalitu signalu, ale ze by to kvuli tomu nemelo jet vubec, je divny.

Satahu, muzes na to prosim kouknout? Ja jsem mimo, takze nemam do vnitrni site pristup. Dik.
  • 0

daman
 
Příspěvky: 697
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 100

Další

Zpět na Vlákna jednotlivých node

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron