Hospot v poli

14xRe: Hospot v poli

Příspěvekod mcyrin » pon 13. led 2014 12:16:45

To je parádní výsledek zvládneš to změřit s dvěma kartama enablovanyma? :-)

Budu se těšit na zítra ráno :-D
mcyrin
 
Příspěvky: 884
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 52

15xRe: Hospot v poli

Příspěvekod daman » pon 13. led 2014 12:19:02

Změřím to s jednou a provedeme extrapolaci :-P
daman
 
Příspěvky: 676
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 82

16xRe: Hospot v poli

Příspěvekod turinsky » pon 13. led 2014 22:57:37

Ještě prosím napiš, která je to karta. Určitě bude rozdíl mezi CM9, R52, R52n, R52nM.
turinsky
 
Příspěvky: 812
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 23

17xRe: Hospot v poli

Příspěvekod daman » stř 15. led 2014 13:44:07

Založil jsem stránku ve wiki http://www.czela.net/wiki/index.php/Router_RB433GL

Uvádím jenom několik bodů z napájecího rozsahu: 8V (minimum), 12V (baterka), 18V a 24V (síťové zdroje), 28V (maximum PoE - jack, kterým to napájím, sice umí podle DS až 30V, ale nechtělo se mi jít tak vysoko).

turinsky: Máš pravdu, každá karta se může chovat jinak. Přesný typ (R52n-M) jsem tedy uvedl v záhlaví testu.

mcyrin: pokud pojedeš RB+2xkarta, tak spotřeba bude 2,12+2x0,24=2,60W. Ale bacha, to jsou hodnoty v idlu. Když bude RB zatížen, procesor i karta si samozřejmě cucnou více. To já ale v laborce nezměřím. Nebo možná změřím, kdybych si udělal virtuální AP s hotspotem ...

Až bude mít Satah udělaný ten testbench přenosu s dvěma mikrotikama, tam by se dalo měření spotřeby udělat jako vedlejší produkt.

Jinak odběr karty je docela zajímavý. Jsou tam jasne vidět ty vysílací sloty i slot, kdy čeká na příjmu. Stáhnul jsem z oscíku graf, až to proleze všechno zabezpečení v naší pracovní síti, tak to hodím na wiki.


příspěvek upravil daman: 15.01.2014 15:01:34
daman
 
Příspěvky: 676
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 82

18xRe: Hospot v poli

Příspěvekod naj.satah » stř 15. led 2014 18:33:18

Hele, na par mistech mame i 28V zdroje a vim bez problemu ze ty RB zkousnou opravdu nejakych tech cca 30V, pak je vypina prepetova ochrana. Vim to proto ze jsme je instalovali do busu i vlaku, a napetove spicky pres 30V nam delali vrasky na cele :) Pak jsme tam pridaly DC/DC kovertory a byl klid.
Ať je Únor nebo Leden, Naj Satah je jenom jeden.
Uživatelský avatar
naj.satah
 
Příspěvky: 1367
Registrován: pon 29. črc 2013 22:07:09
Reputace: 8

19xRe: Hospot v poli

Příspěvekod turinsky » čtv 16. led 2014 1:59:05

Jo, to znám z práce. Taky máme krabičky na 24 V DC a chodí to s 9 V baterkou stejně jako na 30 V DC. Ale nesnášejí píky v napájení, to ji pak zblbneš i při 24 V DC, když to necháš krátce padnout třeba k 18 V a zpátky.
turinsky
 
Příspěvky: 812
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 23

20xRe: Hospot v poli

Příspěvekod daman » čtv 16. led 2014 10:49:57

To je typický testcase, kterému se v mikroelektronice říká line-transient. Je to jeden z kvalifikačních předpokladů čipu, že odsimuluješ odezvu na rychlý skok v napájení. Takže zaprvé už ty DCDC musí hodně vydržet, a co nestihnou zregulovat, tak pak je hlídač napájení, který při překročení či podkročení hodnot výstup buď vypne nebo pošle do logiky reset.

Ale možná chtěl výrobce zařízení ušetřit a koupil čipy o cent levnější od nějakého výrobce, který se množstvím testcasů nezaobírá :-)

I když na druhou stranu - síťový adaptér je AC-DCDC 230-320-18V s bagem filtračních kondenzátorů na výstupu, uvnitř krabiček je zase DCDC 18-5/3.3V s bagem filtračních kondenzátorů, takže o nějakých rychlých špičkách nemůže být řeči.

Docela by mě zajímal ten případ, kdy se krabička zasekne. Zreplikovat to na benchi a vidět, jestli je to nějakou přepěťovou špičkou při startování autobusu (á la Satah), či něčím jiným.

příspěvek upravil daman: 16.01.2014 09:50:41
daman
 
Příspěvky: 676
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 82

Re: Hospot v poli

Příspěvekod daman » sob 01. bře 2014 11:30:26

Realizace projektu:

1. vybrat panel - buďto 2x http://www.i4wifi.cz/Alternativni-napaj ... T-18V.html nebo 1x http://www.i4wifi.cz/Alternativni-napaj ... UFREE.html
Ja osobně jsem zatím spíše zastáncem jednoho 80Wp panelu, protože moc nemám rád parelalní řazení zdrojů. Ale ještě si o spojování fotovoltaických panelů zkusím něco přečíst.


2. vybrat regulátor - z nabídky bych v tomto pilotím případě možná radějí volil http://www.i4wifi.cz/Alternativni-napaj ... 210RN.html který má možnost připojení měřáku http://www.i4wifi.cz/Alternativni-napaj ... r-MT5.html Data z měřáku bude jedna z hlavních věcí, co nás zajímají (energie za přímého osvitu, za mraků, ...)


3. Věci, co nebudeme muset kupovat. Na pokus vezmeme baterku, mikrotik a anténu z vlastních zásob


4. Jak ten hotspot samotný pojmeme? Bude ten mikrotik jen tak ležet na půdě nebo se opravdu k němu budeme zkoušet připojovat a simulovat datový tok? Ptám se kvůli tomu, že pokud to bude u mě na baráku, tak to se k němu budu připojovat asi víceméně sám :lol:
daman
 
Příspěvky: 676
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 82

Re: Hospot v poli

Příspěvekod daman » sob 15. bře 2014 1:10:58

Tak už jsou panely a regulator doma (díky Orvelle). V neděli na KI bych si odvezl baterku a nějaký mikrotik ... a můžeme začít experimentovat!
daman
 
Příspěvky: 676
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 82

Re: Hospot v poli - nabíjíme!

Příspěvekod daman » sob 15. bře 2014 13:09:38

Tak už nabíjíme!

Provizorně spojený panel (zatim jen jeden, tedy 0.25m2), regulátor a starý akumulátor z auta. V tomhle deštivém počasí je na panelu 17.5V a do baterky při 12.6V teče 0.2A, tedy dodáváme 2.52W. Při dvou panelech by to v ostrém provozu znamenalo, že uživíme provoz mikrotiku a ještě droboučce nabíjíme baterku.

Počáteční výkop je tedy za námi. Teď už jen to dobře rozehrát ;)
daman
 
Příspěvky: 676
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 82

PředchozíDalší

Zpět na Projekty

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron
Reputation System ©'