Hospot v poli

Re: Hospot v poli - nabíjíme!

Příspěvekod turinsky » ned 16. bře 2014 12:45:07

daman píše:uživíme provoz mikrotiku a ještě droboučce nabíjíme baterku.


Teda fakt droboučce, pokud vůbec - dvě wifi karty si řeknou o své. Uvidíme, co to udělá při lepším počasí. Jako na potvoru jsem narazil na tohle http://www.conrad.cz/amorfni-solarni-mo ... 2v.k110706. Podle všeho s tím ale autobaterku nabíjet nelze ...
turinsky
 
Příspěvky: 812
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 23

Re: Hospot v poli - nabíjíme!

Příspěvekod daman » ned 16. bře 2014 14:03:15

Jojo, u amorfních panelů se obecně udává lepší účinnost při zatažené obloze. Já jsem se o tom ale neměl nikde možnost na vlastní oči přesvědčit, jestli je to pravda nebo marketingový tahák. To, co jsme koupili, jsou monokrystalické, kdyžtak můžeme koupit jeden amorfní a porovnat.

Ohledně přimo tebou uváděného typu, s tím podle mě můžeš nabíjet normálně. Jestli se dívám na ten samý, tak je to standartní 36 článkový panel, co dává naprázdno 18V a těm se papírově říká 12V.
daman
 
Příspěvky: 676
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 82

Re: 5xRe: Hospot v poli

Příspěvekod mcyrin » čtv 20. bře 2014 12:56:54

daman píše:mcyrin napsal(a):
- Další zjištění je, že RB435G žere 3W-3,6W a to i když má zapojených vícero karet (např na jiřině 4...), jedinou výjimkou je Ruská, ta žere 12W ale je jediná co má vstupní napětí 17V, všude jinde jsou zdroje 24V... :-)


To je zajímavý nápad na test. Po neděli vezmu do práce RB433GL, co mám doma a udělám závislost odebíraného proudu na vstupním napětí. Ten trojnásobný odběr při 17V se mi nezdá. Jestli má někdo volný 435G a předá mi ho v neděli na KI (kam bych rád dorazil), vyzkouším i ten.


Tak se konečně vyměnil zdroj na Ruský z 17V na 24V. Pak jsem se podíval na spotřebu Ruský a spadla z 12W na 5,5W. :-)
mcyrin
 
Příspěvky: 884
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 52

Re: 5xRe: Hospot v poli

Příspěvekod tencl » čtv 20. bře 2014 13:27:25

mcyrin píše:
Tak se konečně vyměnil zdroj na Ruský z 17V na 24V. Pak jsem se podíval na spotřebu Ruský a spadla z 12W na 5,5W. :-)


Jak by to bylo možné ? To jako že dochází k transformaci napětí z 230V ve zdroji 17V tak, že jde ve skutečnosti o zdroj 24V s přidaným odporem ?
tencl
 
Příspěvky: 6221
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 100

Re: Hospot v poli

Příspěvekod daman » čtv 20. bře 2014 14:08:49

Jestli to správně chápu, tak mikrotik má třeba sám o sobě 4W a ten starej zdroj byl blbě navrhnutej, takže spotřebovával 8W a ten novej spotřebovává jen 1,5W.
daman
 
Příspěvky: 676
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 82

Re: Hospot v poli

Příspěvekod daman » ned 23. bře 2014 3:06:51

Zajímavý diagram oslunění http://www.wattprojekt.cz/jak-umistit-s ... na-strechu

Z toho mi vyplývá, že se nedopustíme moc velké chyby, pokud jen drobně vypodložím panel na rovné střeše. Už jsem začal kreslit návrh konstrukce pro úhel 45stupňů, ale teď se spíše kloním k tomu vypodložení.
daman
 
Příspěvky: 676
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 82

Re: Hospot v poli

Příspěvekod telia » úte 25. bře 2014 16:24:14

Loni jsem připravovala pro společnost PVSHOP.eu tisk bookletů.
Byla tam jedna informace ohledně uložení panelů s ohledem na pozici slunce a také stupně uhlů.
viz obrázek. možná to pomůže.
Attachments
energy_yields_versus_system_exposure_ENG.jpg
energy_yields_versus_system_exposure_ENG.jpg (27.63 KiB) Zobrazeno 4003 krát
telia
 
Příspěvky: 6
Registrován: pon 10. bře 2014 12:42:50
Reputace: 0

Re: Hospot v poli

Příspěvekod turinsky » čtv 27. bře 2014 0:23:09

Úloha úhlů je fyzikálně a geometricky celkem jednoduchá. V hodinovém úhlu je maximum dopadajícího světla na poledníku, prakticky z hlediska absorbované energie spíš o kousek dál, řekněme 15 až 30 stupňů, což odpovídá době denní maximální teploty. Prostě večer od západu více praží než do ranní mlhy či rosy. Z hlediska polohového úhlu je ideální doplněk zeměpisné šířky do pravého úhlu. Jsme na 51. rovnoběžce, takže sklon pro rovnodennost je 39°. Na letní slunovrat o 23°méně, na zimní slunovrat o 23° více, ale to je samozřejmě nesmysl. Pokud by chtěl někdo panelem kývat, tak v hodinovém úhlu získá víc. Navíc můžeme předpokládat, že na panelu bude minimální odraz a přeměna na elektrickou energii probíhá spíše absorbcí než adsorbcí, čili je důležité, kolik energie se dostane do materiálu panelu. Tam lze předpokládat pohltivost energie při určitých úhlech dopadu světla. To ukazuje ten pěkně ten obrázek, co sem dával Daman. Jen je vždycky potřeba brát výpočet pro aktuální zeměpisnou šířku.
turinsky
 
Příspěvky: 812
Registrován: pon 29. črc 2013 22:47:20
Reputace: 23

Re: Hospot v poli

Příspěvekod daman » stř 02. dub 2014 14:57:12

Našel jsem zajímavý udělej-si-sám návod od jednoho skauta. Ne, že by tam bylo něco převratně nového, ale jsou tam odkazy na další edukativní weby, zkušenosti s komponenty, apod. http://pardubickykraj.stribrnareka.cz/i ... -na-tabore

Dnes přidám do systému wattmetr, za 14 dní by mělo dojít napěťové relé, které mi bude řízeně vybíjet baterku, aby solár mohl stále dodávat a už konečně budu moci odečítat dlouhodobé statistiky dodávané energie :ugeek:
daman
 
Příspěvky: 676
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 82

Re: Hospot v poli

Příspěvekod daman » sob 14. čer 2014 23:00:16

Další posun projektu. Konečně mi dorazil další materiál a snad už by měl být solární testbench kompletní.

Obrázek

Ďábel je ale vždy skryt v detailu, takže tady jsou body, se kterými jsem se potýkal.

* Baterie se vždy během dne nabila a musel jsem ji manuálně vybíjet. To jsem vyřešil hlídacím napěťovým relé HRN34, které mi tuto službu dělá automaticky. Jakmile baterie vyleze nad určitou mez (třeba 13V), tak se sepne relé a k baterii připojí zátěž (v mém testbenchi halogenku)

* Měřák v bundlu dodávaný k regulátoru sice měří pěkně charakteristiky panelu, baterie a zátěže, ale neumí integrovat, tedy neřekne mi to nejzajímavější - kolik jsme ted den/týden/měsíc vyrobili energie. Proto jsem sáhl po modelářském wattmetru.

* Modelářský wattmetr je dělaný na 10A, takže očekávaný odběr mikrotiku ve stovkách mA je na hranici jeho rozlišovací schopnosti (10A~1V, tedy 100mA~10mV). Přemýšlím, jestli ho modifikovat na 1A max, aby byl přesnější, ale zase bychom museli přepočítávat údaje z dispeleje.

Po večerech z toho udělám nějakou desku a odečítání bude moci začít.
daman
 
Příspěvky: 676
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 82

PředchozíDalší

Zpět na Projekty

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

Reputation System ©'