Airprint na Mikrotik v podsítích

Najdou se vždy a všude, ani nám se nevyhnou :(

Airprint na Mikrotik v podsítích

Příspěvekod trusa » pon 30. bře 2020 10:35:48

Ahoj,
řeším jak nakonfigurovat Mikrotik, aby mi fungoval AirPrint v podsítích.
Mám dva Bridge, každý je v jiné síti. v jedné síti je tiskárna podporující Airprint, a v druhé je Ipad který tiskne přes Airprint.
Pokud dám vše do jedné sítě jede to OK, ale potřeboval bych to rozchodit přes dvě sítě.
Airprint by měl jet přes Bonjour který se šíří v LAN přes Broadcast.
Někde jsem se dočetl že je třeba nakonfigurovat Multicast, ale bohužel s IGMP proxy a PIM si už neporadím.
Kdyby jste někdo věděl jak na to uvítal bych pomoc.
Díky.
  • 0

trusa
 
Příspěvky: 32
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 1

Re: Airprint na Mikrotik v podsítích

Příspěvekod samson » úte 31. bře 2020 8:23:05

Ahoj, já jsem tisk ve dvou sítích řešil přidáním statické routy. Tedy řekneš routeru, že vše co přijde s požadavkem na IP adresu tiskárny ať pošle na port té druhé sítě. Nevím, jestli to řeší i AirPrint, je to obecně síťařina.
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5797
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

Re: Airprint na Mikrotik v podsítích

Příspěvekod trusa » úte 31. bře 2020 11:03:52

jj toto je jasné pokud se tiskne na IP, ale AirPrint funguje trochu jinak, tam se tiskárny vyhledávají pomocí broadcast v segmentu 224.0.0.0/4.
Podle mě bude využívat 224.0.0.251 - mDNS
https://www.iana.org/assignments/multic ... sses.xhtml
  • 0

trusa
 
Příspěvky: 32
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 1

Re: Airprint na Mikrotik v podsítích

Příspěvekod samson » úte 31. bře 2020 13:31:47

Tak tahle síťová vrstva už je na mne moc :-)
  • 0

Samson
Uživatelský avatar
samson
 
Příspěvky: 5797
Registrován: úte 30. črc 2013 8:06:31
Reputace: 12

Re: Airprint na Mikrotik v podsítích

Příspěvekod trusa » úte 31. bře 2020 13:52:34

Tak teď jsem nastudoval že pokud RB nebude tvořit hlavní GW, tak Multicast nebude fungovat jak bych chtě, takže pokud je GW na routeru providera tak mám smůlu...
No nic půjdu jinou cestou... :)
  • 0

trusa
 
Příspěvky: 32
Registrován: sob 16. lis 2013 16:02:18
Reputace: 1


Zpět na Problémy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 2 návštevníků

cron
Reputation System ©'